Când se termină pandemia de covid-19. Țările care vor ieși primele din criza sanitară
Toți oamenii se întreabă când se va termina pandemia de COVID-19. Care sunt țările care vor reveni la viața de dinainte? Ele vor ieși primele din criza sanitară.
Când se termină pandemia de COVID-19: țările care ies primele din criza sanitară
Cazurile de infectare cu varianta Delta încep să scadă, iar din ce în ce mai multe vești bune pare că vin la orizont. În acest context, oamenii se întreabă când vom putea reveni la viața de dinainte. Oamenii de știință analizează acum când și unde va deveni COVID-19 o boală endemică.
Reuters a adus în prim-plan părerea mai multor experți în sănătate care spun că se așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie să aibă o combinație între rate mari de vaccinare și imunitate naturală în rândul populației. O astfel de situație se regăsește în Marea Britanie, Portugalia, India și Statele Unite ale Americii.
Aceștia avertizează că virusul rămâne unul previzibil care suferă mutații pe măsura răspândirii sale în rândul cetățenilor nevaccinați. Niciunul din specialiști nu exclude complet un ‘scenariu apocaliptic’ în care virusul suferă mutații până în punctul în care evită imunitatea dobândită cu greu. Cu toate astea, ei sunt încrezători că multe țări vor depăși această situație și vor lăsa în urmă perioada cea mai rea a pandemiei.
„Credem că, de acum și până la sfârșitul anului 2022, acesta este punctul în care obținem controlul asupra acestui virus… în care putem reduce semnificativ cazurile severe și decesul”, a spus Maria Van Kerkhove, epidemiolog care conduce acțiunile de combatere a pandemiei în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
„Dacă ajungem la acea țintă, vom fi într-o situație epidemiologică foarte foarte diferită”, a spus Van Kerkhove. Aceasta este însă îngrijorată că țările vor ridica prematur măsurile sanitare: „Este uimitor pentru mine să văd oameni pe străzi, de parcă totul s-a terminat”, a adăugat ea.
„Tranziția va fi diferită în fiecare loc”
Vestea bună este că rata de infectare și deces COVID-19 a scăzut din luna august în aproape toate regiunile de pe glob, arată raportul OMS din data de 26 octombrie.
„Tranziția va fi diferită în fiecare loc din cauză că va fi determinată de gradul de imunitate al populației, obținut în urma infectării naturale și, desigur, prin distribuția vaccinului, care variază de la regiune la regiune, de la țară la țară”, spune Marc Lipsitch, un epidemiolog de la Școala T.H. Chan pentru Sănătate Publică, din cadrul Universității Harvard.