Când se pune usturoiul în piftie, de fapt. Greșeala pe care nu trebuie să o mai faci la răcitură

de: Anca Lupescu
12 12. 2023

Prepararea unei piftii necesită atenție la detalii și respectarea unor pași esențiali. Unul dintre ingredientele cheie este usturoiul. Cu toate acestea, mulți gospodari tind să comită o greșeală crucială în procesul de preparare a piftiei, iar asta se referă la momentul potrivit pentru adăugarea usturoiului. Pentru o răcitură delicioasă și închegată, ai nevoie de picioare de porc de calitate, dar din acest preparat nu trebuie să lipsească nici carnea sau urechile de porc.

De ce ai nevoie pentru o piftie delicioasă

Să faci piftie este foarte simplu, chiar dacă necesită puțină răbdare, astfel încât totul să fie bine fiert, de la carne, până la adidașii de porc și urechile. Pe lângă asta, supa trebuie să fie aromată.

Usturoiul este nelipsit din acest preparat, dar adăugarea lui la piftie necesită o atenție deosebită. Specialiștii în arta culinară susțin că secretul unei piftii cu gust autentic stă în momentul potrivit al adăugării usturoiului.

Citește și: Secretul pentru cea mai bună piftie. Trucul genial al gospodinelor, ce carne folosesc

Un prim aspect esențial în prepararea piftiei este alegerea cărnii de calitate. O carne de porc de calitate poate crea o textură delicioasă și un gust bogat. Totul începe cu fiertul cărnii. Vei avea nevoie de adidași de porc, așa cum se numesc în popor. Ei trebuie să fiarbă pentru că așa vei obține o piftie fermă. Această bucată din porc conține mult colagen, adică ingredientul care face ca piftia să se închege bine. 

Apoi, carnea trebuie să cadă de pe os. În oala în care fierbi cărnurile trebuie să adaugi condimente precum boabe de piper, sare, cimbru și orice altceva dorești. Totul ar putea dura până la 4 ore, dar efortul merită. 

În timp ce carnea fierbe și adidașii își lasă din acel colagen în zeamă, te poți apuca de prepararea bolurilor și de decojirea usturoiului.

Când trebuie pus usturoiul în piftie

După ce carnea este gătită și se apropie momentul adăugării condimentelor, mulți își fac greșeala de a adăuga usturoiul prea devreme.

Experții culinari recomandă adăugarea usturoiului și spre finalul procesului de gătire a cărnii, pentru a păstra aromele intense și proaspete. Usturoiul are tendința de a-și pierde parțial din aromele sale atunci când este expus la temperaturi ridicate pentru perioade îndelungate. Astfel, adăugarea lui în ultima fază a preparării va garanta o piftie cu arome autentice și savuroase.

Vezi și Cât timp trebuie să lași carnea la fiert pentru piftia de porc. Nu ai nevoie de gelatină

Așadar, poți pune câțiva căței de usturoi în zeama în care a fiert carnea, pe la finalul găsirii. Ai nevoie cam de două căpățâni. Prima oară se pune usturoi zdrobit când pui toată carnea la fiert în oala cu apă. 

Apoi, pregătește usturoi ca să îl adaugi și la finalul fierberii, astfel încât aroma să fie puternică.

Zdrobește sau sau macină usturoiului, în loc să îl tai subțire sau să îl felieze.

 Acest procedeu eliberează uleiurile esențiale ale usturoiului și intensifică gustul acestuia, contribuind la obținerea unei piftii cu un gust puternic de usturoi.

În plus, un alt truc este să adaugi usturoiul zdrobit într-un pic de ulei de măsline sau unt și să îl căliți ușor înainte de a-l amesteca cu carnea. Acest pas suplimentar se va simți în produsul final.

Citește și: Piftie de porc fără gelatină. Secretul ca să iasă limpede și gustoasă

Așadar, tot ce trebuie să faci este să împarți cantitatea de usturoi în două. Prima cantitate o pui la începutul fierberii, apoi cealaltă cantitate la final, iar gustul va ieși deosebit.