Când se pune borșul în ciorba de perișoare. Greșeala care îi poate strica tot gustul, detaliul care face diferența
Există câteva secretele pe care doar cele mai iscusite gospodine le știu, iar unul dintre ele este când se pune borșul în ciorba de perișoare. Borșul este una dintre cele mai importante părți ale oricărei ciorbe gustoase. Acesta este ingredientul care dă gustul acrișor al ciorbei și care aduce atât de multă savoare întregului preparat. Iată tot ce trebuie să știi despre cum și când să folosești borșul.
Ce este borșul și cum se adaugă în ciorbe
Borșul este un ingredient esențial în bucătăria tradițională românească. Este un lichid obținut prin fermentarea naturală a tărâțelor de grâu sau a făinii de secară cu ajutorul bacteriilor acid lactice. Acest proces de fermentare conferă borșului o aromă distinctă și un gust ușor acrișor, care este folosit pentru a da ciorbelor o aromă acrișoară.
Procesul de obținere a borșului începe prin amestecarea tărâțelor de grâu sau a făinii de secară cu apă și apoi lăsarea acestui amestec la fermentat timp de câteva zile sau chiar săptămâni pentru a se dezvolta procesul de fermentație. În timpul fermentației, bacteriile acid lactice transformă zaharurile din tărâțe sau făină în acid lactic, care este responsabil pentru gustul acrișor al borșului.
După fermentare, borșul este filtrat pentru a elimina tărâțele sau făina, iar lichidul rezultat este folosit pentru a acri ciorbele.
Borșul are un gust ușor acrișor datorită acidului lactic rezultat în timpul fermentației. Această notă acrișoară adaugă profunzime și savoare ciorbelor. El poate fi folosit în locul apei sau a altor lichide pentru a adăuga un gust specific preparatelor.
Borșul obținut din tărâțe de grâu sau făină de secară conține vitamine, minerale și enzime benefice pentru sănătate, cum ar fi acidul folic și niacina. De asemenea, poate contribui la o digestie mai bună datorită conținutului de bacterii probiotice.
Când se pune borșul în ciorba de perișoare
Ciorba de perișoare este printre preparatele preferate ale românilor. Cu toate acestea, există multe dezbateri privind momentul când se pune borșul în ciorba de perișoare sau dacă se adaugă rece sau cald.
În funcție de rețetă și de regiune a țării, borșul se poate folosi cald în loc de apă sau ca adaos în ciorbă ca să o acrească.
Vezi și: Greșeala uriașă pe care o fac gospodinele cu ciorba. Când trebuie pus borșul, de fapt
În general, borșul se pune în ciorba de perișoare la final, după ce toate ingredientele au fiert. După ce se adaugă borșul, ciorba trebuie să mai dea un clocot și apoi se oprește focul și se adaugă verdeața proaspătă.
Unele gospodine preferă să dea borșul într-un clocot separat și apoi să îl adauge în ciorbă, ca temperatura întregului preparat să nu scadă când adaugă borșul rece.
De ce e bun borșul
Indiferent de metoda pe care o preferi, cel mai important este ca borșul să fie proaspăt și să aibă un gust bun acrișor, astfel încât ciorba de perișoare să iasă delicioasă.
Borșul este plin de vitamine și foarte bun pentru sănătate. Tărâțele din care se face borșul sunt pline de fibre și de vitaminele din complexul B, având un rol important în stimularea digestiei.
Vezi și: Ce să pui în ciorbă în loc de borş. E secretul moldovencelor
În Moldova, Muntenia și Dobrogea, oamenii acresc ciorba doar cu borș, iar în cazurile unei ciorbă de burtă sau ciorbă rădăuțeană, unii aleg oțetul pentru a le acri.
Orice ai folosi, asigură-te că pui ingrediente proaspete în ciorbă, că o lași să fiarbă în tihnă și adaugi la final multă verdeață.