Când se pun castraveții la murat pentru a fi cât mai gustoși? Acum este perioada în care căutăm legume proaspete pentru murat, iar piețele sunt pline, însă nu pentru mult timp, deoarece gospodinele fac provizii pentru iarna ce urmează.
Murăturile sunt foarte gustoase, iar mulți români le preferă lângă o friptură, de exemplu. În fiecare locuință există cel puțin un borcan de murături, fie el cumpărat din magazin sau pregătit cu cea mai mare atenție chiar de gospodina casei.
Poți face chiar și tu murături, nu este un proces complicat, ci trebuie doar să respecți câteva reguli simple. Probabil că te întrebi când se pun castraveții la murat. Ei bine, momentul ideal ar fi începutul toamnei, în luna septembrie, deoarece în octombrie nu se mai găsesc atât de multe legume în piață.
De asemenea, un alt moment potrivit pentru a pune castraveții la murat este vara, în luna iulie, atunci când legumele se coc deja în grădini. Primii care se coc sunt castraveții. Este bine să știi că procesul de fermentare este sporit de temperaturile ridicate, așa că, dacă vrei să pui murăturile pentru iarnă, este indicat să faci acest lucru atunci când vremea se mai răcește.
Printre murăturile preferate ale românilor se numără castraveții și gogoșarii, însă folosind aceeași rețetă poți pune la murat și alte legume, precum morcovi, gogonele, țelină, ardei iuți, varză roșie sau conopidă.
Citește și: Cum se depozitează corect castraveții. Așa vor rămâne proaspeți și crocanți pentru mai mult timp
Ca și condimente pentru murături gustoase, poți folosi usturoi, hrean, boabe de muștar, frunze de țelină, mărar și foi de dafin. Totodată, ai grijă ca legumele să nu fie înghesuite, deoarece au nevoie să respire.
Dacă nu îți place amăreala castraveților, poate fi înlăturată dacă se introduc timp de câteva minute în lapte puțin sărat, după ce sunt tăiați felii. În unele cazuri, murăturile pot face mucegai. Poți evita acest lucru dacă se pune în borcan un săculeț din pânză rară umplut cu boabe de muștar.
Murăturile trebuie păstrare într-un loc întunecat, răcoros și aerisit, precum într-un beci sau pivniță. Temperatura la care se țin murăturile trebuie să fie de circa 8-10 grade Celsius, nu mai mare, iar borcanele trebuie închise etanș. Un alt lucru important este faptul că murăturile trebuie să fie complet acoperite de saramură.
Citește și: De ce ar trebui să pui foi de viță-de-vie în borcanele cu castraveți murați. Trucul e folosit de cele mai istețe gospodine
Potrivit specialiștilor, în momentul în care legumele și fructele sunt fermentate, bacteriile sănătoase descompun zaharurile naturale, iar acest proces le oferă murăturilor gustul acru.
„Murăturile stau în apă sărată și fermentează timp de multe zile. Fermentarea este motivul pentru care unele persoane care au intoleranță la lactoză pot mânca iaurt. Bacteriile bune din iaurt descompun zaharul numit lactoză. Aceste bacterii, cunoscute și sub numele de probiotice, păstrează alimentele și au multe beneficii pentru sănătatea organismului”, explică medicii.
Pe lângă faptul că sunt delicioase, murăturile sunt și benefice pentru organism. De cele mai multe ori, ele se consumă iarna, în sezonul rece, însă nu este o regulă strictă care trebuie respectată. Pot fi consumate oricând doriți.