Sfârșitul lunii martie 2024 a adus temperaturi mai ridicate decât specificul perioadei. Nu te grăbi însă, să plantezi toate răsadurile în curte. Iată când se plantează ardeii în solar, pentru a nu-i expune pericolului.
Ardeii sunt poate cele mai colorate legume ce pot fi cultivate în curte. Se prezintă în nuanțe de roșu, galben, portocaliu și verde, oferind grădinii sau solarului un colorit superb. Unele specii pot să producă legume în culori diverse pe o singură plantă, însă se întâlnesc ceva mai rar.
Crescând într-un fel de tufe, ardeii prezintă frunze mari, flori albe și fructe colorate pe mai multe ramuri. Legumele vin în dimensiuni miniaturale, standard sau mai mari, în funcție de specia din care face parte răsadul. Forma lor poate varia, de asemenea, unii fiind mai lungi, alții mai rotunzi.
Ardeii au nevoie de temperaturi nu foarte ridicate, însă calde pentru a germina și a produce fructe. Ca și roșiile, aceste legume nu sunt foarte pretențioase în privința condițiilor de mediu necesare dezvoltăii. Totuși, cele esențiale, cum ar fi valorile termice, trebuie respectate.
Un lucru important de menționat este că, în ciuda faptului că sunt robuști și prolifici, ardeii sunt vulnerabili la unele boli. Dacă nu ești atent, vor muri rapid. Având în vedere cele menționate, îți recomandăm să plantezi răsadurile de ardei în solar și abia după ce au crescut să le transferi în grădină.
Răsadurile se plantează în solar în martie-aprilie, după ce a trecut orice pericol de îngheț. Plantele au nevoie de temperaturi în jur de 24 de grade Celsius în timpul zilei, pentru a se dezvolta sănătos. Se aplică aceleași condiții și dacă plantezi ardei sub formă de semințe, ce au nevoie să germineze.
Ardeiul necesită de la 6 până la 8 ore de lumină solară pe zi. Răsadurile trebuie plantate într-un sol bine lucrat, lutos, cu drenaj bun. Evită să pui plantele în parcele în care ai cultivat, în anul precedent, roșii, cartofi sau vinete. Ține cont de faptul că acestea se dezvoltă bine în straturi înălțate.
Urmează o rutină standard de îngrijire a ardeilor. Aceste legume nu sunt pretențioase, însă sunt vulnerabile la unele boli, inclusiv bacteriene, fungice și chiar la viruși.
Afecțiunea transmisă prin sol poate fi greu de eradicat și gestionat, așa că cel mai bine este să o previi prin rotația culturilor. Îmbunătătește, de asemenea, calitatea solului cu compost (poți folosi gunoi de grajd) și udă plantele săptămânal, după ce le-ai pus în pământ.