Când se montează anvelopele de vară pe mașină. Factorul major de care trebuie să ții cont

de: Emanuela Pană
08 02. 2022

Întrucât temperaturile s-au mai îmbunat, mulți șoferi vor să știe când ar trebui să monteze anvelopele de vară. Conducătorii auto trebuie să țină cont de mai multe aspecte pentru a lua decizia corectă, printre care clima și zona geografică. Ce spune lege în ceea ce privește schimbarea anvelopelor și ce datorie le revine șoferilor, afli în rândurile de mai jos.

Când se montează anvelopele de vară pe mașină

Când vremea devine mai prietenoasă, șoferii de pretutindeni încep să se întrebe dacă ar trebui sau nu să schimbe anvelopele de iarnă cu unele de vară. Din punct de vedere legal, anvelope de iarnă (sau all-seasons) sunt obligatorii atunci când suprafața drumului este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.

În practică, însă, lucrurile stau puțin diferit. Anvalopele de iarnă ar trebui să fie deja pe mașini în momentul în care temperaturile scad sub 7 grade Celsius, întrucât sub această valoare, cele de vară nu mai pot asigura un nivel de siguranță corespunzător în cazul unei frânări de urgență.

Pentru a fi mai ușor de reținut, pneurile de iarnă pot fi montate în perioada octombrie – aprilie, în restul anului fiind mai adecvate anvelopele de vară. Dacă totuși ai dubii, mai bine te-ai ghida după următorul raționament: este mai bine să ai anvelope de iarnă la temperaturi mai mari decât invers.

După cum spuneam și în paragraful de debut al articolului, schimbarea anvelopelor de iarnă cu cele de vară se face ținând cont de mai mulți factori, cei mai importanți fiind cel climatic și zona geografică.

Citește și: Greșeala majoră pe care o fac șoferii înainte să schimbe anvelopele de iarnă. Nu proceda și tu așa!

Factorul major de care trebuie să ții cont

Pentru șoferii din zonele montane, amânarea înlocuirii anvelopelor de iarnă cu unele de vară poate fi o idee bună, întrucât ninsorile nu sunt neobișnuite chiar și spre finalul lunii aprilie. În schimb, cei care locuiesc în partea de sud a țării pot face acest lucru mai devreme, întrucât aici temperaturile cresc peste 7 grade Celsius încă din martie.

La temperaturi mai mari decât cele menționate, trebuie să știți că anvelopele de vară oferă rezerve de siguranță mult superioare celor de iarnă, cu precădere atunci când se circulă pe carosabil ud. Acesta este și motivul pentru care nu se recomandă rularea cu anvelope de iarnă tot timpul anului, în ciuda faptului că mulți conducători auto obișnuiesc să facă asta.

În condiții de carosabil cald, pe lângă performanțe de frânare mai slabe, pneurile de iarnă se uzează și mai repede la temperaturi mai mari, vara.

Concluzionând, cea mai bună perioadă pentru schimbarea anvelopelor de iarnă cu cele de vară o reprezintă luna martie.