Când se majorează salariile profesorilor și învățătorilor și cu cât. Ce prevede bugetul pe 2020

Când se majorează salariile profesorilor și învățătorilor și cu cât. Ce prevede bugetul pe 2020
Examenul de Titularizare 2020. Când are loc proba scrisă. Calendar complet: înscrieri și rezultate

Salariile profesorilor și învățătorilor urmează să fie majorate. Schimbările de ordin salarial, la nivelul educației, vor fi puse în practică în viitorul apropiat. De asemenea, cel care a oferit mai multe detalii legate de acest subiect a fost Ludovic Orban. Premierul a dezvăluit ce prevede bugetul pe 2020 și în cazul celor din sistemul de învățământ.

Când se majorează salariile profesorilor și învățătorilor și cu cât. Ce prevede bugetul pe 2020

Când se majorează salariile profesorilor și învățătorilor și cu cât. Ce prevede bugetul pe 2020
Ludovic Orban a anunțat ce se va întâmpla cu salariile profesorilor, începând de anul viitor

Premierul Orban a dezvăluit, că o posibilă creștere pentru salariile profesorilor și învățătorilor, programată pentru 1 septembrie 2020, nu a fost inclusă în bugetul de anul viitor. Totodată, important de precizat este faptul că în Ordonanța de Urgență 114/2018, e prevăzut că profesorii vor avea în 2020 o creștere de 75% din diferența rămasă (n.r. restul rămas dupa creșterea de 25% din septembrie 2019) până la grila de salarizare prevăzută în Legea 153 a salariilor, potrivit edupedu.ro.

“Nu am luat o decizie definitivă. Dacă mă întrebaţi pe mine, eu nu cred că există resurse pentru a putea susţine aceste creşteri, care, practic, înseamnă obţinerea salariului de la nivelul anului 2022 de la 1 septembrie 2020. Practic, orice altă categorie din sectorul public ar putea cere acelaşi lucru. E suficient, există o creştere pe care am alocat-o de la 1 ianuarie, cred că foarte mulţi profesori, foarte multe cadre didactice, pot să înţeleagă situaţia bugetară în care ne găsim şi că o astfel de creştere în avans, de la 1 septembrie, este foarte greu de finanţat”, a spus premierul Ludovic Orban.

În acest sens, în bugetul Ministerului Educației și Cercetării există momentan o creștere a cheltuielilor personalului, adică salariile, de doar 5,88%, în 2020, față de acest an. În urmă cu câteva zile, ministrul de Finanțe a asigurat pe toată lumea că în bugetul de stat sunt cuprinse și sumele necesare majorării salariilor profesorilor, completând că “doamna ministru (n.r.: Monica Anisie) a primit tot ceea ce a cerut”.

Cu cât se vor majora salariile profesorilor

În Ordonanța de Urgență 114/2018 era prevăzut faptul că profesorii vor avea începând cu anul 2020 o creștere de 75% din diferența rămasă dupa creșterea de 25% din septembrie 2019. Totul până la grila prevăzută în Legea 153 a salariilor, iar astfel că majorările trebuie să se desfășoare în următorul mod:

  • De la 1 ianuarie 2020 – 25% din diferența rămasă până la grilă
  • De la 1 septembrie 2020 – diferența până la salariile de bază, prevăzute de lege pentru 2022.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI