Când se despodobește bradul de Crăciun? O întrebare la care multă lume nu s-a gândit. S-a vorbit mult despre împodobirea bradului de Crăciun și ce semnifică el, însă nu mulți știu ce spune tradiția atunci când vine vorba despre despodobirea lui.
Împodobirea bradului de Crăciun este o activitate cu multă încărcare emoțională și o tradiție care este respectată an de an. Însă, puțini sunt cei care se gândesc la despodobirea acestuia.
Majoritatea oamenilor aleg să despodobească bradul de Crăciun după Revelion. Dacă vorbim despre un brad natural, care după sărbători începe să se usuce și să înceapă să cadă acele, este normal să-l despodobim mai devreme.
Cu toate acestea, potrivit tradiției, bradul de Crăciun poate fi păstrat până pe data de 7 ianuarie, atunci când este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul. Se spune că această zi încheie sărbătorile de iarnă.
De asemenea, există obiceiul ca bradul să fie desfăcut înainte de Bobotează, ca simbol pentru lăsarea în urmă a anului trecut și intrarea în noul an cu împlinire, noroc și fără regrete.
Vezi și: Cum păstrezi bradul de Crăciun mai mult timp. Trucuri ca să reziste
Împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai importante tradiții asociate sărbătorii Crăciunului. Potrivit tradiției, bradul este pomul vieții, deoarece rămâne tot anul verde. Însă, nu se știe cu exactitate când a luat naștere acest obicei de a împodobi bradul.
Cu toate acestea, se știe că, în România, primul brad de Crăciun a fost împodobit în palatul regelui Carol I din Hohenzollern, în anul 1866. De atunci, românii au preluat această tradiție și o respectă cu sfințenie și în prezent.
Bradul de Crăciun este împodobit cu globuri de diferite culori, bomboane de ciocolată, instalații luminoase și multe altele, după preferințe. În trecut, bradul era împodobit doar cu fructe, flori de hârtie sau biscuiți.
Cu toții știm cât de importantă este steaua din vârful bradului. De cele mai multe ori, steaua este pusă după ce terminăm de împodobit bradul. Este „marele final”. La fel ca și bradul, și aceasta are o semnificație foarte importantă.
Steaua din vârful bradului de Crăciun reprezintă, potrivit tradiției, simbolul stelei care i-a călăuzit pe magi până în Betleem. De asemenea, steaua pusă în vârful bradului de Crăciun aduce noroc și duce la îndeplinirea tuturor dorințelor.
Există multe alte tradiții și obiceiuri care sunt respectate de Crăciun. Una dintre acestea este ornarea coronițelor. Este un obicei respectat în fiecare an de toți creștinii din România.
Citește și: Amenzi mari pentru români din cauza bradului de Crăciun. Ce trebuie să faci cu el, de fapt. Atenţie mare!
De regulă, coronițele sunt agățate pe ușile de la intrare. Ele aduc sănătate și noroc celor care le folosesc. De asemenea, coronițele au o formă rotundă, care reprezintă veșnicia dragostei care nu moare niciodată.
O altă plantă care este foarte folosită în tradițiile de Crăciun, pe lângă coronițe, este vâscul. Potrivit tradițiilor din popor, vâscul este o plantă tămăduitoare care simbolizează pacea și armonia. Vâscul are un rol foarte important în tradiția care spune că cei care se sărută sub această plantă vor avea o relație lungă și plină de dragoste.