Când se deschid secțiile de votare din diaspora la Alegerile Prezidențiale. Vezi orarul în funcție de fiecare țară în parte

Cănd se deschid  și ce orar vor avea secțiile de votare din diaspora

Când se deschid secțiile de votare destinate celor peste 3 milioane și jumătate de români din străinătate? Până la 1 noiembrie, pentru votul prin corespondență s-au înscris doar 41.000 de români. Pe de altă parte, spre deosebire de orice alt scrutin precedent, prezidențial sau parlamentar, diaspora va avea trei zile de vot la dispoziție, în speranța că nu se vor mai repeta cozile interminabile. În toată lumea, au fost organizate 835 de secții de votare.

Cănd se deschid  și ce orar vor avea secțiile de votare din diaspora

Cele mai multe secții vor fi în Spania: 143, spre deosebire de cele 50 care au fost la europarlamentarele din mai. Pe locul doi este Italia, cu 142 secții. Astfel, la prezidențiale vor fi aproape de două ori mai multe locuri unde românii pot vota, față de precedentul scrutin.

Secțiile sunt deja afișate, există o hartă interactivă astfel încât fiecare cetățean poate să vadă în apropierea cărei secții de vot se află. De asemenea sunt 142 de secții de vot de această dată, astfel încât cetățenii români vor putea fără niciun echivoc să voteze în condiții decente. Vor fi mai multe secții, cabine și, de asemenea, componenții comisiilor vor fi mai numeroși decât la ultimele exerciții electorale, a declarat George Bologan, ambasadorul român la Roma.

”Noile prevederi legale impun un număr mai mare de urne, lucru care face imposibil să montăm niște secții de vot în incinta consulatului, așa că am ales alte locații unde posibilitățile de vot sunt corespunzătoare. Vor fi trei secții cu nouă cabine de vot fiecare și trebuie să spun că față de scrutinele anterioare aproape s-a dublat numărul de secții de vot în Lombardia și Trentino Alto-Adige, zona noastră de competență.” a precizat, la rândul său, Adrian Georgescu, consulul general de la Milano.

Programul secțiilor de votare din străinătate la alegerile prezidențiale 2019

În străinătate secțiile de votare vor fi deschise pe parcursul a 3 zile: 8-10 noiembrie (primul tur) și 22-24 noiembrie (al doilea tur). Vineri va fi prima zi în care românii din diaspora sunt așteptați la secțiile de votare. Toate tări vor avea același program, după cum urmează:

  • vineri – votarea începe la ora locală 12:00 şi se încheie la ora locală 21:00;
  • sâmbătă – votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00;
  • duminică – votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00.
Mai mulți oameni care stau la coadă sa voteze.
Programul de vot al doasporei pentru fiecare țară în parte la alegerile prezidențiale.

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI