An de an, pe data de 9 Martie, gospodinele pregătesc mucenici pentru prăznuirea Sfinților 40 de Mucenici. Mucenicii sunt adorați de toată lumea, însă pregătirea lor diferă în funcție de zonele țării. În Moldova, femeile au câteva secrete pentru mucenici. În primul rând, trebuie să știți când se adaugă untul în mucenici. Așa vor ieși mai fragezi!
În luna Martie, gospodinele pregătesc de zor mucenicii sau sfințișorii, cum se mai numesc în anumite zone din România. În Moldova, mucenicii nu se fierb în zeamă, ci sunt făcuți dintr-un aluat la fel ca cozonacul. Indiferent de rețeta pe care o alegeți, mucenicii sunt de-a dreptul delicioși și gustoși. Important este ca toate ingredientele pentru mucenici să fie la temperatura camerei, nu de la frigider.
Dacă alegeți să preparați pe 9 martie mucenici moldovenești, trebuie să țineți cont de câteva trucuri. Secretul constă în adăugarea untului în aluatul lor. În continuare vă arătăm cum prepară gospodinele din Moldova mucenicii, dar și când se pune, de fapt, untul! Vor ieși mult mai gustoși!
Prima dată se face maiaua la mucenici. Se înmoaie drojdia cu puțin lapte, după care se adaugă o linguriţă de zahăr şi 2 linguri de faină. Se amestecă totul foarte bine și se lasă la odihnit pentru 15 minute. După ce a crescut, peste maia se pune făina, ouăle și restul de zahăr.
Laptele se adaugă în timp ce frământați, puţin câte puţin, până se obține un aluat omogen. Ulterior se adaugă și untul la temperatura camerei și continuați să frământați. Se lasă să crească la căldură aproximativ o oră sau până şi-a dublat volumul.
Între timp, preparați și siropul pentru mucenici. Se pune la fiert apa cu zahărul şi se lasă la fiert maxim 5 minute. Se oprește focul și se adaugă coaja de lămâie și esența de rom.
Când aluatul e gata, se mai frământă puțin și se formează biluțe, care se întind în batonase din care veți forma 8-uri. Mucenicii se pun în tava de copt și se mai lasă la crescut pentru 30 de minute. Se ung cu ou şi se dau la cuptor la foc mediu. Sunt copți când capătă o culoare aurie.
La final, se toarnă siropul peste ei, apoi se ung cu miere și se presară nucă măcinată. Poftă bună!
Vezi și: Când sunt Mucenicii în 2024. Pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători