29 ian. 2024 | 09:28

Când scăpăm de ger. E iarnă veritabilă în România, meteorologii au anunţat când se încălzeşte

Vremea Meteo
Când scăpăm de ger. E iarnă veritabilă în România, meteorologii au anunţat când se încălzeşte
Când scăpăm de ger. E iarna veritabilă în România, meteorologii au anunţat când se încălzeşte

Vremea continuă să fie schimbătoare, așa cum ne-a obișnuit. După ce am avut parte de zile geroase, ninsori și ceață, meteorologii anunță că se va încălzi. Temperaturile cresc considerabil și atmosfera se schimbă complet. Când pleacă iarna și vom avea parte de vreme călduroasă.

Gerul persistă în România

România se confruntă din nou cu o perioadă aspră de iarnă, marcând continuarea vremii nefavorabile. După ce acum două săptămâni jumătate am fost martorii unui episod de viscol intens, țara se află acum sub impactul unui nou val de iarnă severă, caracterizat de temperaturi extrem de scăzute. În unele regiuni, termometrele pot coborî chiar până la minus 18 grade Celsius.

Specialiștii în meteorologie avertizează că ne putem aștepta la condiții de ger, în special dimineața, în zonele montane și în depresiuni. Noaptea va aduce un ger puternic în Transilvania, Maramureș, în nordul și centrul Moldovei, precum și în dealurile subcarpatice ale Munteniei.

În ceea ce privește temperaturile, se anticipază că minimele vor oscila între minus 12 grade și 0 grade Celsius în general, iar local, în depresiunile Carpaților Orientali, se vor înregistra valori de până la minus 17…18 grade Celsius. În contrast, temperaturile maxime vor rămâne sub pragul de 5 grade Celsius.

Pe lângă temperaturile scăzute, meteorologii avertizează și asupra apariției ceții, însoțită de depunere de chiciură, în zonele vestice și centrale ale țării.

Dimineața aceasta, au fost înregistrate temperaturi minime extrem de reci:

  • Întorsura Buzăului: -23 grade Celsius
  • Joseni: -17 grade Celsius
  • Miercurea Ciuc: -15 grade Celsius
  • Târgu Secuiesc: -15 grade Celsius
  • Sfântu Gheorghe: -14 grade Celsius
  • Toplița: -14 grade Celsius

Aceste condiții meteorologice excepționale impun precauții sporite și adaptare la temperaturile extreme pentru toți locuitorii din zonele afectate.

Când se încălzește în România

După zilele reci și cerul înnorat, vestea bună vine odată cu mijlocul săptămânii – gerul își va da biroul și ne vom bucura de o schimbare favorabilă în vreme. Prognozele meteorologice indică că de miercuri, cerul se va degaja, iar atmosfera se va încălzi semnificativ.

Această îmbunătățire a condițiilor meteorologice se va resimți în special în regiunile de sud-est, sud și sud-vest ale țării, unde temperaturile vor atinge valori de 12 până la 15 grade Celsius către finalul săptămânii.

Prima săptămână din februarie promite să aducă o atmosferă mai caldă decât de obicei pentru această perioadă a anului. Meteorologii anticipează temperaturi care vor depăși mediile normale cu aproximativ 10 grade Celsius. Aceste abateri notabile în termeni de temperatură medie săptămânală vor fi de peste 5-6 grade, indicând o schimbare semnificativă în condițiile meteorologice.

Vezi și: ANM, alertă nouă de vreme rea. Zonele afectate de vântul puternic, a fost emis cod galben

Această perioadă de încălzire neașteptată vine ca o binecuvântare pentru locuitorii din aceste regiuni, oferindu-le posibilitatea de a se bucura de temperaturi mai blânde și de a scăpa de frigul aspru care a caracterizat ultimele zile. Cu toate că februarie este adesea asociat cu iarna în plină desfășurare, această schimbare bruscă către condiții mai blânde va aduce un aer proaspăt de primăvară în zilele care vor urma.

„În weekendul următor este posibil, mai ales de joi, să crească regimul de temperaturi, la început în jumătatea sudică a țării. Acolo temperaturile maxime diurne vor urca până la valori de 14, 15 grade, astfel încât ziua de sâmbătă și duminică (3 și 4 februarie 2024 – n.r.) să aducă valori de 16,17 grade.”, a declarat directorul general al ANM Elena Mateescu, la Digi24.

După o perioadă de ger și viscol, Agenția Națională de Meteorologie (ANM) aduce vești îmbucurătoare pentru săptămâna viitoare, anunțând creșterea temperaturilor maxime, reducerea precipitațiilor și vânt slab până la moderat, inclusiv în Capitală, conform Buletinului de București.

Ultimele zile din luna ianuarie vor menține temperaturile la minime de până la -5 grade Celsius și maxime de până la 8 grade, cu șanse reduse de precipitații și vânt moderat. De la 1 februarie, se preconizează o creștere a temperaturilor maxime până la 9 grade Celsius, semnalizând o schimbare treptată și binevenită în condițiile meteorologice.

Această evoluție pozitivă va aduce o ușurare pentru locuitorii din București și din întreaga țară, care au resimțit asprul ger și condițiile dificile din ultima perioadă. Pe măsură ce ne îndreptăm către sfârșitul săptămânii viitoare, meteorologii prezic o adevărată vreme de primăvară, cu temperaturi maxime ce pot atinge chiar și 16 grade Celsius.

Vreme rea și în Republica Moldova

În debutul săptămânii, în Republica Moldova, meteorologii prevăd condiții reci, cu temperaturi scăzute. Pe data de 29 ianuarie, luni, se prognozează o maximă în jurul mediei de 3 grade Celsius, iar temperatura minimă poate ajunge până la -6 grade Celsius.

Vezi și: Meteo până pe 4 februarie 2024. Cum va fi vremea în România, temperaturile sunt foarte scăzute

În cea mai mare parte a zilei, cerul va fi acoperit de nori în majoritatea regiunilor țării, iar vântul va sufla slab până la moderat. Potrivit specialiștilor, șansele de precipitații sunt neînsemnate. În ziua de marți, temperaturile vor înregistra o ușoară creștere, cu o maximă estimată între +3 și +4 grade Celsius.

În prezent, cele mai ridicate temperaturi sunt așteptate la Briceni și Rîbnița, unde se prognozează 3 grade Celsius. În restul orașelor precum Chișinău, Bălți, Ștefan-Vodă și Cahul, temperaturile maxime nu vor depăși 2 grade Celsius.

Parteneri
Ce primesc credincioșii care merg la moaștele Sfântului Dimitrie din partea Preafericitului Parinte Daniel. Oamenii stau ore în șir la coadă
Redactia.ro
Tunelul faimos din România care va fi readus la viață. A fost construit de Anghel Saligny și a avut un rol important timp de aproape 100 de ani
Click.ro
„Ce dracu' să facem cu ei?”. Militari ruși, înregistrați când vorbesc despre sosirea nord-coreenilor pe front
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
'Câtă lipsă de bun simț, educație, cât prost gust'. Alina Ceușan, criticată dur de Oana Pellea. Ce a făcut influencerița
Unica.ro
Vechimea în muncă pentru acești români. Ce obligații au conform legii
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Șoferii sunt obligați să facă inspecția tehnică la 2 ani! Mașinile care nu mai trec de verificare
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
INTERZIS TOTAL de SF. DUMITRU! E MARE PĂCAT AZI, 26 Octombrie
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Îl mai știi pe Remus din „Secretul Mariei”? Ce mai face acum actorul Toma Dănilă si ce legătură există între el și Liviu Vârciu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro