De-a lungul a mii de ani, usturoiul s-a bucurat de un statut special în bucătării din diverse părți ale lumii. Este unul dintre ingredientele principale pe care le folosim pentru a oferi un plus de aromă mâncării pe care o gătim. Totuși, nu toți știm cum ar trebui să folosim, de fapt, această legumă. Află în rândurile de mai jos când trebuie să pui usturoi în mâncare.
Usturoiul poate părea un ingredient ușor de manipulat în bucătărie. Cu toate acestea, când vine vorba despre prepararea mâncărurilor cu această legumă, există unele greșeli pe care le facem fără să ne dăm seama. Nu este suficient să adăugăm usturoi într-o anumită rețetă și să ne așteptăm la o aromă spectaculoasă a mâncării.
Dacă vrem cu adevărat să avem parte de o mâncare gustoasă, trebuie să fim atenți la ce fel de usturoi cumpărăm. Niciodată nu este recomandat să achiziționăm căței de usturoi decojiți sau la borcan. Indiferent ce mâncare gătești, va avea un gust foarte ciudat, de stătut.
Usturoiul trebuie cumpărat neapărat în formă proaspătă. Asigură-te întotdeauna că mijlocul acestei legume nu este nici moale, dar nici prea uscat. Dacă din mijlocul buchetului de usturoi răsare o tulpină verde, înseamnă că leguma deja a trecut de perioada propice consumului.
Când vreți să adăugați usturoi în mâncare, nu îl dați niciodată pe răzătoare. Desigur, cea mai comodă variantă și, totodată, cea mai comună este decojirea usturoiului și tocarea sa fină cu ajutorul răzătoarei. Din cauza acestei modalități de a toca usturoiul însă, mâncarea va avea un gust incredibil de crud. Cel mai bine este să tai cățeii de usturoi normal, cu cuțitul.
Usturoiul este folosit de cele mai mult ori ca ingredient aromatizant în mâncăruri. Poate schimba complet aroma multor feluri de mâncare, precum salate, produse marinate, cărnuri, tocănițe, ciorbe etc. Este adesea consumat de gospodine chiar pe felii prăjite de pâine.
Însă aroma usturoiului nu este întotdeauna aceeași. Ea diferă în funcție de momentul în care leguma a fost introdusă în mâncare. Dacă vrei ca rețeta ta să aibă o aromă mai profundă de usturoi, trebuie să adaugi acest ingredient la finalul procesului de gătire. În caz contrar, cățeii de usturoi trebuie adăugați în mâncare încă de la început.
Atenție, însă! Una dintre greșelile pe care le faci când găteşti ceva cu usturoi este că îl lași pe foc excesiv.. Această legumă se arde foarte ușor. Când este gătită pentru o perioadă prea lungă de timp sau la o temperatură prea ridicată, devine amară.