Dezbatere intensă pe paginile de internet cu privire la modul de preparare a orezului. Ar trebui sau nu ar trebuie să fie condimentat orezul când este gătit? Răspunsul s-a dovedit a fi unul afirmativ, însă cei mai profesioniști bucătari spun că nu ar trebui procedat astfel când vine vorba de sare. Află în rândurile de mai jos când să adaugi sarea în orez, de fapt.
Secretul celui mai bun orez. În fiecare sezon, trendurile și ponturile gastronomice se schimbă. Pe forumurile dedicate acestui domeniu are loc, în prezent, o dezbatere culinară intensă privind modul de condimentare a orezului. Ar trebui să fie sărat produsul în timp ce este gătit sau abia după ce a fost luat de pe foc?
Ca regulă generală, în culturile asiatice, inclusiv în cele coreene, japoneze și chinezești, bucătăresele nu obișnuiesc să adauge sare în orez în timp ce este gătit. Acest lucru se întâmplă în contextul în care, în regiunile amintite, se consumă foarte multe condimente ce măresc nivelul de salinitate al mâncării.
„Din surse am auzit că nu ar trebui să pui sare în oală atunci când gătești orez. Din alte surse, am auzit că, de fapt, trebuie să pui sare în oala de gătit orezul. Voi ce părere aveți?”, este mesajul publicat de un utilizator pe un forum destinat domeniului gastronomic.
A pornit o întreagă dezbatere. Răspunsurile au variat. Mulți au făcut trimitere la obiceiurile culinare din Asia de Est, unde orezul reprezintă un produs de bază în bucătării. Alții au recomandat înlocuirea sării cu cuburi de condimente sau alte preparate care ar putea oferi gust mâncării.
De obicei, totul de reduce la preferințe. Cu precădere în circumstanțele în care fiecare rețetă poate fi manipulată în funcție de preferințele culinare specifice fiecărei regiuni în parte. De această dată, însă, câțiva bucătari profesioniști au intervenit cu o serie de sfaturi și recomandări privind prepararea orezului.
Orezul crud trebuie spălat foarte bine înainte de a fi gătit. Puneți orezul într-o oală și, în timp ce curge apă peste el, manipulați-l cu o ustensilă de bucătărie. Apa trebuie schimbată de mai multe ori, până în momentul în care nu se modifică la culoare când este pusă în oala cu orez. Rezultatul final merită.
Citește și: Trucul banal pentru fierberea orezului. Cum trebuie gătit, de fapt
Cei mai iscusiți bucătari recomandă ca sarea să nu fie adăugată în orez decât după ce produsul a fost gătit. Dacă adăugăm sare în timp ce orezul se află pe foc, boabele se vor mărunți și se vor lipi unele de altele. Ulterior, își vor pierde din consistență, dar și din aromă, iar forma finală a mâncării nu va fi atractivă.
Prin urmare, cel mai indicat este ca orezul să fie condimentat cu sare abia după ce a fost gătit, în funcție de preferințele fiecărei persoane în parte.