Când s-ar putea redeschide mall-urile, în România. Ministrul Sănătății a făcut anunțul

Când s-ar putea redeschide mall-urile, în România. Ministrul Sănătății a făcut anunțul
Când s-ar putea redeschide mall-urile, în România. Ministrul Sănătății a făcut anunțul

Mall-urile din România și-au închis ușile pe 24 martie, după ce autoritățile au impus încetarea activității lor, ca măsură de limitare a răspândirii pandemiei de COVID-19. Ministrul Sănătății a anunțat când s-ar putea redeschide.

Anunțul ministrul Sănătății: când s-ar putea redeschide mall-urile

Pe 24 martie s-au închis toate cele aproape 150 de mall-uri din România. Funcționează cu program mai scurt supermarket-urile, farmaciile și magazinele care vând hrană pentru animale, găzduite de acestea. Rețelele comerciale au înăsprit regulile de igienă și monitorizează numărul clienților. Proprietarii de mall-uri admit că încă nu pot estima cât îi va costa această sistare a activității, dar recunosc că impactul economic va fi foarte puternic.

  • „Va mai dura puţin până când oamenii vor recăpăta încrederea în retailul brick & mortar (din magazine fizice – n. red.), dar depinde de cum vor evolua lucrurile la nivel global şi naţional. Dacă nu vom reuşi să oprim cu succes pandemia într-un timp relativ scurt, toată economia va fi cu siguranţă grav afectată“, spune Maria Crăciun, manager al mall-ului Veranda din Capitală.
  • „În acest moment, este prematur să ne pronunţăm cu privire la impactul pe care situaţia actuală îl va avea asupra activităţii noastre, însă analizăm şi evaluăm cu atenţie întregul context, pentru a stabili strategiile şi soluţiile împreună cu toţi chiriaşii noştri“, declartă reprezentanţii Iulius în România.

„Este o dinamică care trebuie evaluată”

Binele pare să fie îndepărtat, căci ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit și despre redeschiderea centrelor comerciale, iar răspunsul său este sumbru pentru șefii de magazine.

Oficialul a anunțat că mall-urile și competițiile sportive vor fi, cel mai probabil, redeschise după următoarele 3 luni, în funcție de evoluția situației. Tâtaru a adăugat că măsurile de izolare funcționează, iar presiunea pusă pe unitățile spitalicești s-a redus.

„Masurile de izolare functionează si presiunea pe spitale e redusă. Masurile de relaxare nu înseamna reluarea competitiilor sportive, a mall-urilor și a centrelor comerciale. Ne gandim după urmatorele 3 luni sa redeschidem. Este o dinamică care trebuie evaluata”, a spus Nelu Tătaru.