Când pot rămâne românii fără buletin, conform MAI. Categoria vizată
MAI anunță că unii români pot rămâne fără buletin. Când se poate întâmpla acest lucru și pentru ce categorie de cetățeni e valabil acest scenariu? Noul proiect al MAI vizează milioane de români din țară și din străinătate. USR vine cu acuze dure.
Măsuri drastice pentru unii români: milioane de cetățeni ar putea rămâne fără buletin
Proiectul MAI care a trezit un val de reacții negative arată că toți cetățenii care nu pot dovedi că locuiesc la adresa din buletin ar putea rămâne fără actul de identitate. Actul normativ a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne.
De asemenea, același proiect interzice și înscrierea la aceeași adresă a mai mult de zece persoane, dacă între ele nu există legături de rudenie. Cei mai afectați de proiect ar putea fi românii care locuiesc în chirie sau în gazdă.
Noile norme prevăd ca din declarația scrisă a găzduitorului de primire în spațiu să rezulte consimțământul acestuia, numărul de persoane care locuiesc la adresa în cauză și faptul că solicitantul locuiește la adresa declarată. Declarația pe propria răspundere a solicitantului trebuie însoțită de nota de verificare a polițistului de ordine publică.
Potrivit MAI, proiectul are scopul de a reglementa câteva norme care vizează acuratețea datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor prin asocierea mențiunii „încetat valabilitate domiciliu” cetățenilor care nu îndeplinesc toate condițiile din Codul Civil. De asemenea, actul normativ mai urmărește și eliminarea situațiilor în care un număr mare de persoane își stabilesc domiciliul la o adresă în mod fictiv.
„Este complet absurd”
Partidul condus de Dacian Cioloș acuză instituția condusă de Lucian Bode pentru un proiect legislativ despre care USR susține că ar duce la pierderea cărții de identitate a milioane de români. De asemenea, USR cere eliminarea domiciliului din buletin.
Partidul consideră că „proiectul de ordonanță de urgență este complet absurd și atrage atenția că noile prevederi vor afecta milioane de români, atât din țară, cât și din străinătate”.
„Soluția modernă și europeană este cea propusă de USR, încă din vara anului trecut: eliminarea domiciliului de pe cărțile de identitate”, se arată în comunicatul USR de vineri, 21 ianuarie.
„Dacă Guvernul va adopta modificările propuse de MAI la OUG 97/2005, milioane de români vor fi afectați, vor rămâne fără acte de identitate, deci fără drepturi”, se mai arată în comunicat.
„Stai în chirie și proprietarul nu vrea să declare, ai rămas fără buletin. Muncești afară, dar ai domiciliul oficial în țară, rămâi fără buletin. Ai domiciliu în oraș ca să-ți dai copilul la o școală mai bună, dar locuiești într-un sat fără școală, ai rămas fără buletin.
Ai venituri mici, stai într-o locuință comună cu alte persoane, în gazdă, sau ești o persoană fără adăpost, nu vei avea niciodată buletin”, a declarat Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR.