Când nu ai nevoie de autorizaţie de construcţie. Detaliul din lege care te scapă de o mare cheltuială
Când nu ai nevoie de autorizație de construcție? Un detaliu din lege te scapă de o cheltuială majoră. Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcție a fost publicată în noiembrie 2022, însă intrarea acesteia în vigoare a fost încetinită de formularea unei obiecții de neconstituționalitate la CCR, care a fost respinsă în 22 februarie 2023. Acum, noua legea prevede câteva noutăți.
Ce spune legea
Noua lege a construcțiilor fără autorizație introduce formalități noi în ceea ce privește autorizațiile de construire, dar și reglementări speciale în ceea ce privește cererea de anulare a autorizației de construire.
Conform legii, există anumite construcții sau lucrări care pot fi realizate fără a fi necesară obținerea unei autorizații de construcție.
Vezi și: Ce diferențe sunt între cărămidă și BCA. Ce material este mai rezistent în caz de cutremur
De exemplu, nu trebuie să faci cerere pentru autorizație atunci când faci reparații la gard, la acoperișuri sau la tâmplăria interioară.
Totuși, aceste reparații sunt condiționate, pentru că, de exemplu, la gard nu trebuie să schimbi forma, nici la acoperiș, iar privind reparațiile și înlocuirile de tâmplărie exterioară trebuie să se respecta forma, chiar dacă se schimbă materialele din care sunt făcute lucrările.
Când nu ai nevoie de autorizaţie de construcţie
Articolul 11 alin. (1) din Legea 50/1991 cuprinde următoarele tipuri de construcții sau lucrări care pot fi realizate fără autorizație de construcție:
- Reparații la împrejmuiri, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate.
- Reparații la acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora.
- Reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară.
- Reparații și înlocuiri de tâmplărie exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei, inclusiv în situația în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări.
- Reparații și înlocuiri de sobe de încălzit și ale coșurilor de fum aferente.
- Tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte finisaje interioare, precum și pardoseli interioare.
- Reparații la tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte finisaje exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor.
Vezi și: Bula imobiliară se sparge în România. Anunț important despre vânzările de case în țară
- Reparații sau înlocuiri la instalațiile interioare, precum și reparații la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății.
- Montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități.
- Lucrări de reparații, înlocuiri ori reabilitări, fără modificarea calității și formei arhitecturale a elementelor de fațadă, cum ar fi trotuarele, zidurile de sprijin ori scările de acces, terasele exterioare.
- Lucrări de întreținere curentă, întreținere periodică și reparații curente la infrastructura de transport și la instalațiile aferente.
- Modificări de compartimentare nestructurală, demontabilă, realizată din materiale ușoare.
- Schimbarea de destinație, numai în situația în care pentru realizarea acesteia nu sunt necesare lucrări de construire/desființare pentru care Legea prevede emiterea autorizației de construire/desființare, cu încadrarea în prevederile documentațiilor de urbanism aprobate.
- Instalarea, modificarea sau înlocuirea punctelor de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă care respectă caracteristicile fizice și tehnice stabilite prin Regulamentul UE 2020/1070 al Comisiei.
- Lucrări de intervenții în scopul implementării măsurilor necesare conform legislației prevenirii și stingerii incendiilor în vigoare, respectiv executarea instalațiilor specifice prevenirii și stingerii incendiilor, în vederea autorizației de securitate la incendiu.
- Lucrări de plantare a perdelelor forestiere de protecție și împăduriri pe terenuri degradate.
- Lucrări de construcții funerare subterane și supraterane, cu avizul administrației cimitirului.
- Lucrări pentru amplasarea de structuri ușoare demontabile pentru acoperirea terenurilor de sport existente sau destinate desfășurării evenimentelor culturale care vor fi realizate în baza unui aviz de amplasare.
Vezi și: Magazinele din România care au mărit prețurile și cu 300%. Cum s-a ajuns aici
- Lucrările de întreținere periodică și reparațiile curente la infrastructura sistemului național de gospodărire a apelor cu rol de apărare împotriva inundațiilor, precum și la instalațiile aferente, inclusiv malurile și talvegul albiilor minore, cu notificarea prealabilă a unităților administrativ-teritoriale.
Ce se întâmplă cu anexele gospodărești
Dacă vrei să îți faci o bucătărie de vară, un foișor, magazie, depozite sau altă anexă gospodărească, trebuie să obții o autorizație de construire dacă anexa necesită fundație și pereți, acces la utilități sau dacă are rol de adăpost pentru animale.
Astfel, un proprietar poate construi fără autorizație orice anexă amplasată pe sol, care are acoperiș dar nu și pereți (cum ar fi serele fără fundație, aleea din curte și alte construcții ușoare care nu implică o fundație permanentă).
Nici gardurile care necesită fundație nu pot fi construite fără obținerea autorizației de construire. Totuși, repararea sau refacerea gardului se face fără autorizație, cu condiția ca această lucrare să păstreze aceeași structură de rezistență și același stil arhitectural aprobat inițial.
Când nu ai nevoie de autorizaţie de construcţie ca să faci o casă
În general, orice construcție locuibilă presupune obținerea unei autorizații de construire însă există și alternative:
Casele mobile construite pe un șasiu cu roți. Aceasta diferă de o rulotă, poate fi transportată cu ajutorul unui autoturism. Trebuie să ai număr de înmatriculare deoarece, altfel vei avea nevoie de autorizație.
Casa din containere nu are nevoie de obținerea unei autorizații de construire, pentru că nu necesită fundație.
Amenda pentru construcțiile realizate în lipsa unei autorizații de construire este cuprinsă între 1.000 și 100.000 de lei.