Când îți aduce masca de protecție ani grei de închisoare . Detaliul pe care românii trebuie să îl afle
Înalta Curte de Casație și Justiție a luat o decizie importantă cu privire la o infracțiune în contextul în care epidemia ne obligă să purtăm mască de protecție. Mai exact, ei au stabilit la ce infracțiune intră furtul comis de o persoană care poartă mască de protecție obligatoriu. Curtea Supremă a decis că persoanele care fură și au mască de protecție sunt pedepsite în conformitate cu fapta de furt califict.
Ce a decis instanța pentru oamenii care fură și poartă masca obligatorie
Instanța a tratat problema după ce avea un dosar care se afla deja în faza de judecată. Un complet de la ÎCCJ a decis că dacă o persoană fură dintr-un spațiu în care masca de protecție este obligatorie, atunci instanțele vor aplica la condamnare forma agravantă a infracțiunii, adică furt calificat.
În luna mai 2021, un bărbat care purta masca de protecție a sustras un telefon în valoare de 4.000 de lei din buzunarul unei persoane. Deși se afla într-un spațiu închis, unde purtarea măștii era obligatorie, magistrații au considerat acest gest echivalentul purtării unei cagule pentru ca identitatea să fie ascunsă.
Magistrații spun că bărbatul ar fi profitat de lege atât pentru a comite furtul, cât și pentru a își ascunde identitatea.
Diferența de pedeapsă e uriașă
Între furt și furt calificat există o diferența mare de pedepse. În cazul furtului, persoana poate fi condamnată la un an de închisoare, dar în cazul unui furt calificat, persoana riscă până la 10 ani de închisoare.
Astfel, ÎCCJ a admis o sesizare a Curții de Apel București și a stabilit că purtarea măștii de cineva care comite furt atrage după sine încadrarea la furt calificat.
„Îndeplinirea obligației de a purta o mască de protecție având aptitudinea de a ascunde fizionomia, în spațiile publice în care actele normative în vigoare prevăd obligativitatea acesteia, atrage incidență elementului circumstanțial agravant prevăzut de art.229 alin.(1) lit.c) din Codul penal, privind infracțiunea de furt săvârșită de către o persoană mascată”, se arată în decizia Instanței supreme.
Hotărârea este obligatorie și va fi aplicată pe viitor de toate instanțele din România.