Când își vor primi, de fapt, românii salariile și pensiile în plină criză. Florin Cîțu: „Nu e ușor“

de: Emanuela Pană
07 04. 2020

După ședința de Guvern, ministrul de Finanțe a declarat că la rectificarea bugetară s-au alocat mai mulți bani pentru Sănătate și, din cauza faptului că s-a înregistrat o creștere foarte mare a cheltuielilor și o scădere a veniturilor, se va face o reevaluare a cheltuielilor pentru tot anul. Cum rămâne cu pensiile și salariile? Florin Cîțu a dat asigurări.

Când vor primi românii salariile și pensiile

După ce a atras atenția aspupra faptului că trebuie reevaluate cheltuielile din aparatul bugetar, Florin Cîțu a ocolit întrebarea referitoare la o posibilă creștere a pensiilor, sau o eventuală reducere a salariilor bugetarilor în a doua parte a anului. Dar, cu toate astea, șeful Finanțelor a asigurat că există bani pentru pensii și salarii și, chiar dacă „nu e ușor“, românii îi vor primi la timp.

„Am prezentat în prima lectură prima rectificare bugetară. Majoritatea fondurilor se vor duce către Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii. Pentru Ministerul Sănătății vom suplimenta bugetul pentru plata concediilor medicale cu cel puțin un miliard de lei.

În ceea ce privește șomajul tehnic și alte forme de ajutor, am suplimentat cu cel puțin 7 miliarde lei pentru a ne asigura că pe perioada stării de urgență fondurile sunt acolo. (…)

Rolul nostru este acela de a ne asigura că oamenii primesc salariile și pensiile la timp“, a declarat ministrul de Finanțe.

„Avem o scădere a veniturilor“

Florin Cîțu a atras atenția asupra faptului că deficitul bugetar pentru anul în curs crește sugestiv, odată cu măsurile impuse pentru a face față efectelor economice și sociale provocate de pandemia de COVID-19.

Din cauza crizei sanitare, deficitul bugetar înregistrează o creștere importantă

„Efortul bugetar este foarte mare în acest moment. Avem o scădere a veniturilor. Deficitul pentru anul 2020 crește semnificativ. Avem o creștere a cheltuielilor și o scădere a veniturilor. Asta înseamnă că deficitul pentru 2020 creşte semnificativ. O creştere semnificativă a deficitului înseamnă şi finanţare mult mai complicată pentru această perioadă“, a punctat Cîțu.