Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor. Ultimul anunț făcut de Guvern

Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor. Ultimul anunț făcut de Guvern
Veste mare pentru toți pensionarii! Ar putea prmi bani în avans

În plină pandemie de coronavirus, mii de pensionari sunt îngrijorați cu privire la soarta lor. În afara faptului că aceștia fac parte dintr-un grup vulnerabil în fața efectelor grave ale coronavirusului, problema pensiilor le dă bătăi de cap suplimentare. Cu toate acestea, o veste bună nu întârzie să apară din partea Ministrului Muncii, Violeta Alexandru.

Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor

Actualul Ministru al Muncii, Violeta Alexandru, invitată telefonic la Realitatea Plus, a asigurat această categorie socială că toate pensiile și salariile din sistemul public vor fi plătite la timp, în același Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu  anunța în curând și o soluție găsită cu Banca Centrală pentru clienţii băncilor care au credite, precizând și că toate pensiile și salariile celor din sistemul bugetar vor fi plătite la timp.

Ultimul anunț făcut de Guvern

Ministru al Muncii, Violeta Alexandru a accentuat faptul că, în acest moment sunt bani la bugetul de stat pentru plata tuturor pensiilor și că nu trebuie să își facă nimeni griji din acest punct de vedere.

”(..) banii sunt prevăzuţi în buget. Nu exista informaţii suplimentare care să inducă ideea că nu ar creşte pensiile, că nu s-ar plăti salariile în sistemul public. M-am asigurat că programul de plată a pensiilor este bine îndeplinit, nu am niciun element. Fac un apel al colegii din administrația publică să-și continue activitatea pentru că oamenii au nevoie de noi.”,a declarat la Realitatea Plus Violeta Alexandru.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu  anunța în curând și o soluție găsită cu Banca Centrală pentru clienţii băncilor care au credite și a confirmat că sunt bani la buget pentru salarii, pensii, ajutoare sociale, toate contribuțiile și a precizat că în niciun caz nu se va introduce taxa de solidaritate, nu se ia în calcul așa ceva.  Același Florin Cîțu, într-o postare video, pe facebook, a anunțat că în cel mult 48 de ore va expune şi soluţia găsită împreună cu BNR pentru clienţii băncilor care au credite. Acest anunț vine în contextul în care BNR a decis vineri, într-o şedinţă de politică monetară de urgenţă, reducerea dobânzii cheie cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5%, la 2%, începând cu data de 23 martie 2020. Urmările măsurii – în primul rând multe lichidități în piață.

„Salariații de la stat beneficiază de salarii dacă lucrează în condiții de telemuncă. Bineînțeles că sunt suspendate sporurile. Cei care sunt acasă și lucrează de acasă primesc salarii dar nu mai primesc sporuri. În acest moment, problema cea mai mare ar fi fost de finanţare a bugetului. Noi nu avem această problemă, pentru că deja atrăsesem bani și avem un buffer confortabil câteva lun ide zile bune, deci nu aveam o presiune pe finanțare.

#RomaniiTrebuieSaStie

Publicată de Florin Cîţu pe Luni, 23 martie 2020

Dar, faptul că există această măsură a Băncii Centrale, ajută foarte mult finanțarea bugetului pe termen scurt și proiecții pe termen mediu și lung și, binînțeles, că ajută economia. Asta înseamnă că toate costurile în economie scad. Deci este o măsură foarte bună. Nu sunt presiuni pe buget pe partea de finanțare. Suntem ok. Toate salariile, pensiile, ajutoarele sociale, contribuțiile, chiar și banii pentru IMM-uri sunt asigurate și vor ajunge la timp. Plata se va face la timp”, a explicat ministrul de Finanțe la Realitatea PLUS.