În decembrie, în urma unei actualizări de proiect, Ministerul Muncii anunța schimbarea venitului minim garantat în venit minim de incluziune (VMI), iar acesta va fi aplicat din această lună, timp de 6 tranșe, acelor categorii sociale încadrate în acest program. Citește mai departe și află când intră banii pe cardurile sociale în februarie.
La finalul anului trecut, programul în baza căruia statul acorda venitul minim garantat unor categorii sociale, avea să fie modificat, astfel că din ianuarie 2024, a fost redenumit din venitul minim garantat în venitul minim de incluziune, și va fi plătit beneficiarilor, în baza prestațiilor acestora.
Vezi și: Cine va primi tichete sociale de Paște în 2024. Românii pot depune cererile de astăzi
Conform Ministerului Muncii este vorba de peste 200.000 de români care vor primi aceste sume, totalul ridicându-se la peste 132 de milioane de lei.
”Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, începe astăzi plata prestaţiilor pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune (VMI).
Sprijinul financiar înlocuieşte venitul minim garantat şi alocaţia pentru susţinerea familiei şi a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024”, anunţă azi Ministerul Muncii.
Începând din 20 februarie, beneficiarii acestui program, vor primi venitul minim de incluziune, pentru cei care au optat pentru încasarea pe card. Ulterior, din 22 februarie și până la finalul lunii, restul de beneficairi vor primi banii prin intermediul Poștei Române.
Conform datelor ministerului sunt 209.856 de beneficiari ai VMI, statul alocând un total de 132.918.895 de lei.
„VMI reprezintă un program de asistenţă socială, creat pentru a ajuta persoanele şi familiile aflate în situaţii vulnerabile să depăşească mai uşor obstacolele financiare pe care le întâmpină.
Încurajează accesul la educaţie, întrucât copiii din familiile beneficiare de VMI înscrişi la şcoală vor beneficia automat şi de bursa socială.
Încurajează şi încadrarea în muncă, deoarece persoanele apte de muncă intră automat în programele de mediere ale ANOFM, iar cele fără nivel de instruire vor avea acces la programe de tip ”A Doua Şansă” pentru a le creşte şansele de angajare”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu.
În același timp, programul de asistență socială cu voucherele de alimente, în valoare de 250 de lei, va continua și în 2024, banii fiind acordați beneficiarilor în 6 tranșe, până la finalul anului.
„În 2024 vom avea şase tranşe. Prima tranşă va fi acordată la finalul lunii februarie şi fac această precizare: eu am să comunic public pe acest subiect când normele vor fi adoptate, probabil că săptămâna viitoare o să avem normele adoptate, tranşa din februarie va veni după jumătatea lunii februarie.
De ce? Pentru că am ridicat plafonul de eligibilitate la 2.000 de lei faţă de anul trecut, când era plafonul la 1.700 de lei şi pentru acest lucru eligibilitatea se reface pentru toţi cetăţenii care sunt până în 2.000 de lei cu venituri. Mai mult decât atât, avem nevoie şi de bazele de date care sunt la Ministerul Muncii, reajustate în urma indexării pensiilor, care a avut loc la 1 ianuarie 2024”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.