Când intră a doua tranșă de bani pe cardurile sociale în 2023. Luna în care românii primesc tichetele

Când intră a doua tranșă de bani pe cardurile sociale în 2023. Luna în care românii primesc tichetele
Cât timp e valabilă suma de pe carduri

Când intră a doua tranșă de bani pe cardurile sociale în 2023? Mulți români vulnerabili așteaptă ajutoarele pe care Guvernul a decis să le acorde pentru alimente. Urmează să fie încărcate voucherele de alimente cu bani pentru cea de-a doua tranșă. 

Când intră a doua tranșă de bani pe cardurile sociale în 2023

Guvernul a stabilit șase tranșe de ajutoare pentru românii care au nevoie de ajutor, așa că mulți beneficiari se întreabă când intră a doua tranșă de bani pe cardurile sociale în 2023.

Acest lucru se va întâmpla înainte de Paște. A doua tranșă de ajutoare vine înaintea sărbătorilor Pascale, astfel încât oamenii să aibă bani pentru masa de sărbători. 

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat că aproape 2,4 milioane de români beneficiază de aceste vouchere de alimente.

Dar pe lângă voucherele sociale pentru alimente, Guvernul continuă să distribuie pachete cu produse alimentare. O nouă tranșă va fi împărțită în luna aprilie.

Totodată, a explicat ministrul, românii din medii vulnerabile vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. 

„Adăugând la acestea sprijinul pentru rechizite şi îmbrăcăminte acordat elevilor, trusourile pentru mamă şi nou-născut, voucherele pe care le pregătim pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit şi pentru achiziţionarea de electrocasnice, putem vorbi în 2023 despre un amplu pachet de măsuri sociale finanţat din fonduri europene – 1,8 miliarde de euro într-un singur an”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Iată unde sunt cei mai mulți beneficiari: București – 122.000, Suceava, 90.879, Iași – 90.196, Dolj – 89.801 și Bacău – 82.410. 

Următoarele tranșe vor veni în lunile: mai, iulie, septembrie și decembrie și sunt valabile timp de 12 luni de la data încărcării lor. 

Plafonul până la care se acordă acest ajutor a crescut de la 1.500 lei la 1.700 lei.

Totul despre voucherele pentru alimente și mese calde

Aceste vouchere se acordă la interval de două luni și sunt în număr de șase anual. Ele pot fi folosite pentru a cumpăra mâncare și alimente de bază (ulei, făină, zahăr, carne, legume, lactate, etc). 

2,41 de milioane de români primesc 250 de lei la fiecare două luni. 

A doua tranșă de bani pentru alimente va intra înainte de 16 aprilie, când e duminica Paștelui. 

De acești bani beneficiază următoarele categorii de persoane:

  • pensionarii ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei pentru tranșele din anul 2022, relativ mai mici sau egale cu 1.700 de lei pentru tranșele din 2023
  • Copii și adulți cu grad de handicap grav, accentuat sau medii care au venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei în 2022 și mai mici sau egale cu 1.700 de lei în 2023
  • familiile cu minim doi copii în întreținere unde veniturile  pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru 2022 și mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din 2023.
  • familiile cu un singur părinte unde veniturile pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei, respectiv 674 de lei.
  • familiile și persoanele singure care au dreptul la ajutor social și persoanele fără adăpost. 

Reguli pentru acordarea de vouchere alimentare

Prima tranșă de bani pentru alimente a fost acordată în 2023 cu o întârzie, din cauza unor probleme cu care Guvernul s-a confruntat. 

Reprezentanții au transmis că următoarele tranșe vor fi acordate o dată la două luni și nu vor mai fi întârzieri. 

Voucherele vin cu reguli care trebuie respectate de cei care le folosesc. Dacă regulile sunt încălcate, beneficiarii pot fi amendați.

Se folosesc vouchere de pe cardurile sociale doar în scopul în care au fost distribuite. Adică pentru achiziționarea produselor alimentare și a meselor calde.

Cine le folosește în alte scopuri poate primi o amendă între 3.450 și 4.600 de lei. 

Voucherele nu pot fi folosite decât de beneficiari pentru a își cumpăra alimente sau mese calde.

Nu poate fi schimbat voucherul cu numerar și unitățile afiliate programului nu pot refuza să primească tichete sociale fără o justificare. 

Tichetele sociale și cardurile nu pot fi comercializate și pot fi folosite doar de către beneficiar. Totuși, când beneficiarul nu se poate deplasa, atunci poate da cardul unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate, pentru a îl ajuta să cumpere alimente. 

Anul trecut, peste 10.000 de vouchere pentru alimente au fost blocate din cauza unor tentative de fraudă sau pentru că oamenii au cumpărat alte produse decât alimente. 

USR vrea relaxarea restricțiilor pe voucherele de alimente

USR a inițiat un proiect de lege pentru ca voucherele de alimente de pe cardurile sociale să poată fi folosite și pentru a cumpăra medicamente.

Partidul a propus la Senat modificarea legii pentru ca tichetele sociale să poată fi folosite și la farmacii, în baza unei prescripții medicale.

USR spune că propunerea asigură că tichetele sociale vor fi „utilizate în mod responsabil şi că beneficiarii vor primi tratamentul adecvat pentru condiţiile lor de sănătate”, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorii spun că sănătatea oamenilor este esențială și situația financiară a multor persoane vulnerabile nu le permite să își cumpere medicamente.

Pe lângă alimente, dacă legea va trece, voucherele sociale vor putea fi folosite pentru a cumpăra medicamente pentru tot felul de afecțiuni.

„Sănătatea oamenilor este esenţială şi, din păcate, foarte multe dintre persoanele vulnerabile din România nu îşi permit să cumpere medicamentele de care au nevoie.

Fie că vorbim de tratamente pentru diferite afecţiuni cronice, fie de medicamente pentru afecţiuni respiratorii etc.

De aceea, am venit cu acest proiect de lege care le va permite oamenilor să cumpere şi medicamente, pe lângă alimente, prin cardurile sociale”, a spus deputata USR Diana Stoica, potrivit unui comunicat remis presei.

Urmăriți Playtech.ro și pe