Când începe vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani. Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul

Când începe vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani. Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul
Cand incepe vaccinarea copiilor intre 5 si 11 ani. Valeriu Gheorghita a facut anuntul

Colonelul dr. Valeriu Gheorghiță a vorbit, recent, despre imunizarea anti-COVID a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare a populației împotriva coronavirusului, iată câți copii vor fi vaccinați. Cine are prioritate la a primi dozele de vaccin. Anunțul a fost făcut oficial.

Când vor fi vaccinați anti-COVID copiii cu vârste între 5 și 11 ani

În contextul pandemic actual, medicul Valeriu Gheorgiță a fost întrebat câți copii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani vor primi vaccinul împotriva coronavirusului.

Specialistul a spus că la nivel naţional există 1.200.000 de copii din această categorie, iar din intenţia de vaccinare exprimată în mai multe sondaje reiese o rată de vaccinare de aproximativ 20%, notează cei de la Mediafax.

Pentru anul 2022, România a contractat 550.000 de doze pediatrice, care vor ajunge pentru a vaccina aproximativ 250.000 de copii. 26 ianuarie este prima zi în care vor fi vaccinați anti-COVID copiii cu vârste între 5 și 11 ani.

„Recomandarea primordială este către acei copii vulnerabil care sunt în evidenţe cu afecţiuni cronice: obezitate, afecţiuni cardiovasculare, diabet, boli cronice renale sau afecţiuni oncologice.

Toate aceste afecţiuni le conferă un risc crescut de a face o formă gravă în urma îmbolnăvirii. Este important să dăm prioritate celor care au cea mai mare nevoie să se vaccineze”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, potrivit sursei citate.

Când vor putea românii face doza booster

Același Valeriu Gheorghiță a făcut un anunț de ultimă oră despre doza booster a vaccinurilor. Coordonatorul campaniei de vaccinare a populației împotriva coronavirusului a anunțat după câte luni de la prima schemă de vaccinare se poate face doza booster. Serul ar putea fi administrat începând de luni, 17 ianuarie.

„Datele științifice ne arată o protecție sporită, o refacere a eficienței vaccinurilor față de infecțiile cu Omicron. De ce am ales pragul de 4 luni? Ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte țări europene, iar majoritatea au ales praguri de 3 luni sau 4 luni.

Am decis să optăm pentru pragul de 4 luni pentru că datele științifice ne arată că protecția față de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schema de vaccinare.

Un al doilea lucru important este legat de faptul că, din punct de vedere al efectului imunologic, practic mai devreme de patru luni se pierde efectul de booster real pe care o doză de vaccin o are asupra răspunsului imun”, a declarat Valeriu Gheorghiță joi, 13 ianuarie, scriu cei de la Mediafax.

Explicația specialistului este una simplă. Colonelul dr. Valeriu Gheorghiță afirmă că, științific vorbind, protecția față de noua tulpină Omicron ar începe să scadă după cea de-a patra lună de la prima schema de vaccinare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI