Când începe școala. Care sunt cele 4 scenarii posibile pentru elevi și părinți

Când începe școala. Care sunt cele 4 scenarii posibile pentru elevi și părinți
Când începe școala. Care sunt cele 4 scenarii posibile pentru elevi și părinți

Autoritățile discută intens pe acest subiect și pun la cale un plan de revenire la școală așa încât să protejeze sănătatea elevilor, dar și a cadrelor didactice, în contextul pandemiei de COVID-19. Se iau în calcul măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul virus odată ce școlile își vor redeschide porțile. Pentru o mai mare exactitate în realizarea acestui lucru , s-au trasat 4 scenarii. Deocamdată, nimic nu este oficial.

Scenariul 1: doar elevii din clasele terminale

Revenirea elevilor la școală se va face controlat și prin respectarea unor restricții legate de igienă și distanțare socială. Se ia în calcul varianta ca de 1 iunie să revină pe băncile școlii numai elevii claselor terminale: a VIII-a și a XII-a, ei urmând să susțină anul acesta examenele de Evaluare Națională, respectiv Bacalaureat.

Monica Anisie, ministrul Educației: „În momentul în care am suspendat cursurile ne-am gândit cu precădere la acești elevi, am pregătit pentru ei și lecții online, teste de antrenament, program de teleșcoală, măsuri care să conducă la pregătirea continuă a acestor elevi care au și emoția examenului”.

Scenariul 2: obligatoriu cu măști și mănuși

Elevii și profesorii vor trebui să poarte măști de protecție. Nu s-a hotărât, pentru moment, cum vor fi distribuite acestea la un număr de 3 milioane de elevi. Totodată, nu s-a stabilit nici ce fel de măști vor fi obligați să poarte.

Scenariul 3: cursuri în ture

Altă variantă care se află pe masa autorităților presupune revenirea tuturor copiilor la școală, dar reducerea numărului de elevi în clase prin introducerea cursurilor în ture de dimineață și după-amiază. O a doua variantă ar fi reducerea numărului elevilor la clase la 15, astfel încât o bancă să fie ocupată, una să rămână liberă, pentru ca elevii să stea la distanță unii față de ceilalți respectând distanțarea socială.

Ministrul Monica Anisie: „Ne gândim. Trebuie să luăm în calcul ideea ca prezența elevilor la cursuri să nu înrăuățească situația îmbolnăviilor”.

Scenariul 4: prelungirea cu o lună

Ministrul Educației a declarat că există două scenarii privind reluarea cursurilor:

  • unul în care școala s-ar termina așa cum a fost programată inițial
  • al doilea care prevede prelungirea anului școlar cu o săptămână

„Trebuie să ne gândim întâi de toate la siguranța și sănătatea copiilor noștri când vom lua decizia revenirii la școală, trebuie să luăm și măsurile ca toți copiii să fie în siguranță. Această redeschidere a cursurilor trebuie să fie prudentă, controlată și treptată, în condiții de maximă siguranță. Numai în momentul în care avem certitudinea că nu expunem copiii la îmbolnăviri. Toate aceste scenarii sunt în funcție de ce ne transmit specialiștii din domeniul medical. Vorbim ipotetic”, a spus oficialul.