Postul Crăciunului reprezintă una dintre cele mai importante perioade de pregătire spirituală pentru creștinii ortodocși, fiind marcată de rugăciune, abstinență și renunțarea la anumite alimente, pentru a reflecta la semnificația nașterii lui Iisus Hristos. Când începe Postul Crăciunului 2024 și câte zile de dezlegare sunt pe parcursul acestuia.
Dintre cele patru mari perioade de post din an, cel al Crăciunului se mai numește și Postul Bucuriei. Acesta are o durată de 40 de zile, dar pe parcursul lui sunt multe zile de dezlegare la pește, fiind astfel mai ușor de ținut decât alte posturi.
În anul 2024, Postul Crăciunului începe la data de 15 noiembrie și durează până în dimineața zilei de 25 decembrie, când se sărbătorește Nașterea Domnului. Această perioadă de 40 de zile este o invitație pentru credincioși de a se apropia mai mult de valorile creștine prin autocontrol și purificare sufletească.
Până la începerea Postului Crăciunului, se ține post obișnuit în toate zilele de miercuri și vineri. Pe 14 noiembrie are loc Lăsatul Secului, adică ultima zi în care credincioșii se pot bucura de preparate de dulce, înainte de a începe postul. Tradiția spune că este bine să se facă o masă mare, cu toate alimentele preferate, astfel încât să nu mai fim tentați să le consumăm în perioada postului.
După cele 40 de zile pe care le include Postul Crăciunului, anul 2024 nu mai are nicio zi de post. Prima și a treia zi de Crăciun pică în zile de miercuri și vineri, dar fiind sărbătoare cu cruce roșie, sunt considerate zile de harți (se mănâncă de dulce).
Postul Crăciunului este structurat diferit în funcție de săptămânile în care se află credincioșii. În primele săptămâni, postul este mai permisiv, iar anumite alimente, cum ar fi peștele, uleiul și vinul, sunt permise în anumite zile. De exemplu, sâmbăta și duminica și marile sărbători din post, în primele patru săptămâni, sunt zile în care se poate consuma pește, ceea ce face perioada mai ușor de gestionat pentru cei care postesc. Începând cu 20 decembrie, postul devine mai riguros, excluzând consumul de pește.
În perioada postului, se spune că nu este bine să folosești vasele în care gătești în mod normal pentru a face mâncare. Credincioșii care țin cont de această recomandare folosesc vase diferite în post sau le spală foarte bine pe cele în care au gătit mâncare de dulce.