Când expiră punctele de penalizare 2022. Prevederile Codului Rutier

de: Dana Cazacu
12 10. 2022

Când expiră punctele de penalizare 2022. Potrivit Codului Rutier, șoferii care se abat de la reguli sunt trași pe dreapta și primesc amendă. Pe lângă asta, ei mai primesc și puncte de penalizare. În momentul în care acumulează 15 puncte, acestora li se suspendă dreptul de a conduce, pentru 30 de zile. La o anumită perioadă, de la săvârșirea contravenției, aceste puncte sunt anulate. Iată așadar când expiră punctele de penalizare 2022.

Când expiră punctele de penalizare 2022

Riscă să rămână pietoni, șoferii care încalcă mai multe reguli de circulație, potrivit Codului Rutier. Dreptul de a conduce va fi suspendat pentru 30 de zile, dacă șoferul acumulează 15 puncte de penalizare. Dacă se primește doar avertisment, acesta se înregistrează în istoric, dar nu este însoțit și de puncte de penalizare.

Când expiră punctele de penalizare 2022? Exercitarea dreptului de a conduce autovehicule se suspendă, astfel:

  • dacă titularul permisului de conducere săvârșește contravenții, prin care acumulează 15 puncte de penalizare, i se va ridica permisul de conducere pentru 30 de zile;
  • dacă titularul permisului de conducere, cumulează iarăși 15 puncte de penalizare, în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, i se va lua din nou permisul de conducere, perioada fiind majorată de această dată, cu 30 de zile, permisul fiind reținut pentru o perioadă de 60 de zile.

Contravenții pentru șoferi

Există mai multe fapte pe care dacă le săvârșesc șoferii, pot rămâne fără permis de conducere, conform Codului Rutier. Șoferii trebuie să știe că, potrivit legislației în vigoare, din acest an, ei pot rămâne fără permis, pe loc, chiar dacă în trecut au mai existat sau nu abateri. Printre faptele care se pedepsesc se numără:

  • trecerea pe roșu la semafor
  • producerea unui accident
  • efectuarea unei manevre neregulamentare
  • neacordarea de prioritate pietonilor sau altor mașini
  • consumul de alcool la volan, indiferent dacă se produce sau nu un accident.

Suspendarea permisului de conducere

Șoferii cărora li se suspendă permisul de conducere sunt obligați să îl predea Poliției, în termenul pe care îl prevede legislația. Perioada se va mări cu 30 de zile, dacă nu faci asta. Permisul poate să fie suspendat și pentru un număr de 120 de zile.

În funcție de contravenția săvârșită de șoferi, aceștia primesc câteva puncte de penalizare. Numărul acestora, precum și minimul și maximul amenzii, din punct de vedere financiar este specificat foarte clar în legislația rutieră. Numărul de puncte va fi mai mare sau mai mic, în funcție de contravenția săvârșită. Iată câteva exemple de acordare a acestor puncte:

  • depășirea vitezei maxime legale cu 11-20 km/h se pedepsește cu 2 puncte de penalizare
  • depășirea vitezei maxime legale cu 31-40 km/h se pedepsește cu 4 puncte de penalizare
  • depășirea vitezei maxime legale cu 41-50 km/h se pedepsește cu 6 puncte de penalizare.

Când se resetează punctele de penalizare acumulate în acest an

Valabilitatea punctelor de penalizare din acest an

Amenda contravențională poate să fie de cel mult 870 de lei. În acest an, punctul de amendă a fost menținut la 145 de lei, din punct de vedere financiar. Punctele de penalizare se vor anula și se va reveni la zero, dacă amenda a fost plătită, iar de la data ultimei amenzi au trecut 6 luni.