Știi când este Sfântul Valentin în Calendarul Ortodox? Nu este sărbătorit pe 14 februarie, așa cum mulți s-ar fi așteptat. În fiecare an, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește memoria unui apărător al valorilor morale ale creștinismului. Sfântul Mucenic Valentin, episcopul Umbriei a fost martirizat la Roma în a doua jumătate a secolului al treilea, el a rămas în conștiința Bisericii ca vindecător al celor bolnavi și sfânt al iubirii creștine și al familiei. În ziua sa de sărbătoare, Sfântul Valentin îi binecuvântează pe credincioșii români, o parte din sfintele sale moaște fiind depuse în Biserica Delea Nouă din București.
În istorie au fost doi sfinți Valentin. Primul este descris astfel: „În data de 14 februarie, pe Via Flaminia din Roma, Sfântul Valentin, preot și martir, după ce a săvârșit diverse minuni a fost decapitat sub domnia lui Claudius Caesar.
Citește și: Calendar creștin ortodox, vineri, 30 iulie 2021. Ce sfânt e prăznuit azi și ce rugăciune e bine să rostești
Al doilea afirmă: „În data de 14 februarie, în Terni, după ce a fost bătut sever, Sfântul Valentin a fost închis, iar deoarece cei care l-au capturat nu au reușit să-l învingă în rezistența sa, ei l-au scos din închisoare în secret la miezul nopții și l-au decapitat la ordinul lui Placidus, prefectul Romei”.
Povestea lui Valentin, preotul roman, datează aproximativ din anul 270 d.Hr., în timpul persecuțiilor împăratului Claudius Gothicus.
Valentin era cunoscut pentru sfințenia sa și împăratul, intrigat de faima sa, l-a invitat la palat. I-a oferit lui Valentin prietenia sa și i-a spus să adore zeii. Dar Valentin a afirmat curajos și ferm că este o pierdere de timp să te închini zeilor, deoarece Isus Hristos adusese singura speranță adevărată și promisiunea unui lume mai bună.
Împăratul a fost impresionat de credința lui Valentin și l-a încredințat unui nobil roman numit Asterius, căruia i-a cerut să-l convertească pe Valentin folosind „argumente dulci”.
Asterius avea o fiică care era orbă de la vârsta de doi ani. Valentin a rostit rugăciuni pentru ea și fata și-a recăpătat vederea. Confruntat cu acest miracol, Asterius s-a convertit la creștinism împreună cu toată familia sa.
Când a aflat despre convertirea lor, împăratul Claudius l-a condamnat pe Valentin să fie decapitat. Execuția a avut loc pe Via Flaminia din Roma. A fost înmormântat în apropiere și curând s-a construit acolo o biserică în onoarea sa.
Citește și: Locuri romantice în București. Sunt ideale pentru întâlnirile de Ziua Îndrăgostiților
Povestea despre episcopul din Terni are loc aproximativ șaptezeci de ani mai târziu: Valentin a fost invitat la Roma de către retoricianul și filosoful Crato, un profesor de greacă și latină.
Acesta avea un fiu numit Chaeremon care suferea de o deformare fizică ce-l obliga să-și țină capul între genunchi.
Niciun doctor nu reușise să-l vindece. Crato i-a promis lui Valentin jumătate din averea sa dacă îi va vindeca fiul.
Dar în timpul unei lungi conversații, Valentin i-a explicat că nu bogăția sa inutilă îl va vindeca pe băiat, ci credința într-un singur Dumnezeu adevărat.
Valentin a rostit rugăciuni pentru băiat și acesta și-a recăpătat sănătatea. Mișcat de acest miracol, Crato și toată familia sa au fost botezați de episcop, împreună cu trei studenți greci, Proculus, Ephebus și Apollonius.
Abbondius, alt student și fiu al Prefectului Romei, Furious Placidus, s-a convertit de asemenea la creștinism.
Placidus a deținut funcția între anii 346-347 d.Hr., astfel încât aceasta este data istorică asociată martiriului lui Valentin.
Placidus a fost devastat de convertirea fiului său. L-a arestat pe Valentin și l-a decapitat pe Via Flaminia din Roma. Execuția a avut loc noaptea pentru a evita reacția componentei creștine din ce în ce mai numeroase a orașului.
După o scurtă înmormântare pe locul martiriului său, Proculus, Ephebus și Apollonius au purtat trupul martirului la Terni și l-au înmormântat la scurt timp în afara orașului.
Dar în Terni, consulul Lucentius i-a arestat pe toți trei și înainte ca populația să-i elibereze, i-a decapitat. Când au aflat despre execuție, oamenii i-au îngropat pe noii martiri împreună cu Valentin în mormântul său.
În fiecare an, pe data de 30 iulie, Biserica Ortodoxă Română îl comemorează pe Sfântul Mucenic Valentin, episcopul Umbriei.
A fost martirizat la Roma în a doua jumătate a secolului al treilea și i-a vindecat pe cei bolnavi. El este considerat sfânt al iubirii creștine și al familiei.
Viața Sfântului Sfințit Mucenic Valentin ne introduce în atmosfera primelor trei secole de creștinism.
O perioadă tristă a Bisericii, un răstimp al persecuțiilor și al prigoanei împotriva creștinilor, în care au înflorit și s-au manifestat martirii, adică cei care L-au mărturisit pe Mântuitorul Hristos cu prețul vieții lor.
Sfântul Valentin s-a născut în jurul anului 175, în localitatea romană Interamna (astăzi localitatea Terni, din regiunea Umbria, Italia).
A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno. Datorită vieții sale virtuoase, Valentin a fost ales episcop de Interamna, fiind hirotonit de către papa Victor I, în anul 197.