21 nov. 2022 | 10:02

Când este Sfântul Andrei 2022. Pe ce dată se celebrează și ce este bine să faci

Diverse
Când este Sfântul Andrei 2022. Pe ce dată se celebrează și ce este bine să faci
Când este Sfântul Andrei 2022

Când este Sfântul Andrei 2022. Sfântul Andrei este una dintre cele mai importante sărbători din an. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, începând cu anul 1995, ca această sărbătoare să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc.

Când este Sfântul Andrei 2022

Sfântul Apostol Andrei a fost fiul lui Iona. Acesta era un pescar sărac din Galileea. Alături de tatăl său și fratele său, Sfântul Apostol Petru, cei trei au trăit din pescuit. Într-o zi, l-au auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul predicând în Iordan și vestind venirea lui Mesia.

Sfântul Andrei l-a auzit pe Sfântul Ioan spunând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”. Totodată, Sfântul este cunoscut și drept „cel dintâi chemat”, însoțindu-l pe Iisus Hristos prin Țara Sfântă.

Sfântul Andrei a fost martor la minunile pe care Iisus le-a făcut și a urmat învățăturile Lui. A suferit asistând chinurilor și umilințelor la care a fost supus Mântuitorul de iudeii și s-a încredințat, alături de ceilalți apostoli, că Iisus a înviat din morți.

L-a văzut pe Iisus înviat în prima zi, iar după opt zile, când El s-a arătat în Galileea, le-a dat poruncă să predice Evanghelia pe toate neamurile pământești până la sfârșitul lumii.

Sfântul Andrei mai este denumit și Ocrotitorul României. Este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie. De asemenea, foarte mulți români își sărbătoresc ziua onomastică la sărbătoarea Sfântului Andrei. Numele de Andrei și Andreea este foarte întâlnit în țara noastră. Ziua de 30 noiembrie, atunci când este sărbătorit Sfântul Andrei, este declarată zi liberă.

Cum a murit Sfântul Andrei. Ce pedeapsă a primit

După ce a primit Sfântul Duh, Sfântul Apostol Andrei a propovăduit în Bitinia, toate zonele de pe coasta Mării Negre, Rusia și Cherson. A dus cuvântul Domnului mai departe în Sciția cea Mare, Sciția Mică, Miotia, Sinopi, apoi și-a găsit sfârșitul în Patras.

Sfântul Andrei a primit pedeapsa cu moartea prin răstignire. Cu toate acestea, potrivit tradiției, Sfântul a considerat că nu este demn să fie răstignit ca și Iisus Hristos, așa că implorat să i se facă o cruce de o formă diferită.

În cele din urmă, Sfântul Andrei a fost răstignit pe o cruce în formă de X, în orașul Patras. Forma de X reprezintă un simbol al umilinței, al pătimirii și al martirului în credința creștină.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

În ajun de Sfântul Andrei dispare hotarul dintre cele văzute și cele nevăzute. Noaptea aceasta este considerată echivalentul a Halloween-ului românesc. Se spune că, în noaptea de Sfântul Andrei, umblă strigoii să fure mințile oamenilor și rodul livezilor.

Strigoii sunt spiritele morților care nu au mai ajuns pe tărâmul de dincolo. În această noapte devin periculoși, distrugători și aduc boli, calamități și nefericire. Pentru a-i alunga, oamenii ung porțile, ușile, geamurile, clanțele și grajdurile animalelor cu usturoi.

De asemenea, credincioșii împrăștie firmituri de pâine prin curte, astfel încât duhurile rele să nu caute mâncare în casă. În unele zone ale țării se fac descântece cu droburi de sare. Mai apoi, ele sunt îngropate sub grajdurile animalelor și sunt dezgropate de Sfântul Gheorghe. După ce sunt dezgropate, sunt folosite ca și hrană pentru vite.

În noaptea de Sfântul Andrei, fecioarele care vor să își afle ursitul trebuie să își pună sub pernă busuioc sfințit. Bărbatul cu care se vor căsători le va apărea în vis. În unele zone ale țării, se crede că ursitul va apărea dacă fata se așază goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână.

O altă tradiție spune că, pentru ca fata să-l viseze pe cel cu care se va căsători, trebuie să își pună sub pernă 41 de boabe de grâu. Totodată, ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Ce puneau străbunii în piure, ca să iasă alb, pufos și savuros. Rețeta clasică din anul 1966
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Misterul templelor solare din Bucegi. Ce se întâmplă pe vârful Omu la 21 noiembrie
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Interzis în România și UE. Regulă nouă din 1 ianuarie. Dispare complet de la vânzare
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro