06 dec. 2023 | 09:59

Când este permisă depăşirea pe linia continuă? Detaliul din Codul Rutier de care şoferii trebuie să afle

Utile
Când este permisă depăşirea pe linia continuă? Detaliul din Codul Rutier de care şoferii trebuie să afle
Regulile de circulație sunt extrem de simple

Regulile de circulație sunt extrem de simple și, în totalitatea lor, trebuiesc resepctate de toți participanții la trafic. Cu toate astea, puțini sunt cei care știu când este permisă depășirea pe linia continuă. Citește mai departe și află detaliul din Codul Rutier de care şoferii trebuie să afle.

Află detaliul din Codul Rutier de care şoferii trebuie să afle

Știm cu toții ce înseamnă marcajele cu linii duble neîntrerupte de pe drumurile noastre, nu-i așa? Cel mai simplu, prezența liniilor neîntrerupte înseamnă că depășirea pe linia continuă este interzisă, cu excepția unor cazuri foarte specifice. Dar, aceste marcaje sunt, de fapt, puțin mai complicate, și acestea variază de la un stat la altul.

Vezi și: Se schimbă Codul Rutier în 2024. Șoferii trebuie să afle, proiectul este deja în Parlament

Deși legislația în vigoare este extrem de rigidă, conform Codului Rutier actualizat, există anumite momente în care legea permite șoferilor să facă anumite manevre. Printre acestea se regăsesște și permisiunea șoferilor de a depăşi pe linia continuă. Deși în mod normal, indiferent unde te-ai afla, legislația amendează drastic această încălcare, în anumite situații îți este permis să faci asta, fără a fi taxat.

Știi când este permisă depăşirea pe linia continuă?

Conform specificaților din Codul Rutier, ni se explică concret car sunt condițiile și ccând este permisă depăşirea pe linia continuă. Așadar, ai voie să depășești, cu condiția ca vehiculul să fie o motocicletă fără ataș, moped sau bicicletă, singura condiție fiind cape în zona respectivă viziblitatea să fie pe o distanță mai mare de 20 de metri și cu o lățime a drumului de cel puțin 7 metri. De asemenea, puteți trece peste liniile duble dacă evitați un obstacol pe drum, cu condiția ca acel ”obstacol” să nu fie o mașină mai lentă sau oprită.

Află despre: Schimbarea de ultim moment din Codul Rutier. E oficial, amenzile vor veni de acum și din partea Poliției Locale

În mod similar, dacă virați sau ieșiți de pe o alee de acces, puteți traversa liniile duble neîntrerupte, cu excepția cazului în care există un semn care prevede în mod specific contrariul. Aceeași regulă se aplică și în cazul în care virați la dreapta pe un drum, cu condiția să nu existe semne care să indice ”Interzis virajul la dreapta”.

Situații în care este interzisă depășirea pe linia continuă

Depășirea este una dintre manevrele care generează cel mai mare număr de accidente și, prin urmare, este interzisă în locurile cu vizibilitate redusă. O curbă, o schimbare de pantă fără vizibilitate, trecerile la nivel și intersecțiile sunt deosebit de periculoase. Mai jos, vom explica fiecare dintre situațiile în care nu trebuie să depășești, deoarece este interzisă conform Codului Rutier.

1. Depășirea pe linia continuă în curbe și schimbări de pantă

Curbele și schimbările de pantă cu vizibilitate redusă te împiedică să vezi vehiculul care vine din sens opus. Din acest motiv, acestea sunt marcate cu o linie continuă și un semn de interzicere a depășirii pentru toate vehiculele care circulă pe drum.

Află și: Cresc amenzile în România. Se întâmplă din noiembrie, schimbarea majoră din Codul Rutier

Există o singură excepție, așa cum spuneam, depășirea unei motociclete, dar cu condiția să nu intrați pe cealaltă bandă de circulație din sens opus, începând de la locul unde este amplasat semnul până la sfârșitul zonei de interzicere a depășirii. Cu alte cuvinte, poți depăși atâta timp cât nu intri pe cealaltă bandă.

2. Depășirea pe linia continuă tuneluri și pasaje subterane cu o singură bandă

Indiferent dacă sunt sau nu iluminate, atunci când traversezi un tunel sau un pasaj subteran cu o singură bandă pe fiecare sens, depășirea pe linia continuă est interzisă. Cu toate acestea, este permisă atunci când există mai mult de o bandă în direcția de mers.

3. Depășirea pe linia continuă pe trecerile la nivel

Trecerile la nivel și zona din vecinătatea acestora sunt locuri în care trebuie să fii extrem de prudent și să nu depășești niciodată alte vehicule. Ideal este să încetinești treptat, să oprești vehiculul și să respecți atât semnalele acustice, cât și cele vizuale. Odată ce ți se permite să pornești din nou la drum, trebuie să traversezi șinele de tren în siguranță.

4. Depășirea pe linia continuă unde sunt piste pentru biciclete

În apropierea unei piste de biciclete, depășirea este absolut interzisă, din cauza riscului ridicat de a călca bicicliștii care circulă în paralel cu drumul. În plus, pistele pentru biciclete au, de obicei, zone de intersecție cu străzile comune, unde, de asemenea, depășirea nu este permisă.

5. Depășirea pe linia continuă în intersecții

Intersecțiile sunt locuri extrem de riscante, unde depășirea este interzisă. Există șanse mari să găsețti în apropiere un alt vehicul, o pistă pentru bicicliști sau pietoni care merg pe jos.

Descoperă și: Noi schimbări în codul rutier. Șoferii români vor plăti amenzi usturătoare

Concluzie

Acum că știi când este permisă depăşirea pe linia continuă, vei cirucla mult mai prudent. Nu de alta, dar încălcând reglementările, pui în pericol viața celorlalți și, implicit, a ta. Nu mai vorbim de amenzile care ți se pot da în acest caz. Așa că, ai grijă la drum!