Când este Luna Albastră în 2021. Ce vor putea vedea oamenii pe cer, în curând

de: Năstase Mirabela
19 08. 2021

SuperLuna în Vărsător, a doua Lună Plină sau Luna Albastră are loc pe 22 august 2021 și este un eveniment astronomic rar. Ce trebuie să știi despre Luna Albastră.

Când este Luna Albastră în 2021

Mulți spun că Luna Albastră este a doua Lună Plină în aceeași lună calendaristică. Se întâmplă asta deoarece Luna orbitează Pământul la fiecare 29 de zile, deci numai ocazional este necesar să două într-o lună. Chiar și așa, lucrul acesta nu este corect, din punct de vedere tehnic.
O ”adevărată” Lună Albastră apare atunci când patru Luni Pline apar în același sezon de trei luni. Iar acest lucru se întâmplă săptămâna aceasta, dar și ”opoziția” strălucitoare anuală a lui Jupiter și câteva vederi frumoase ale Lunii și ale ambelor planete uriașe.

Cine dorește să vadă Jupiter și Saturn de aproape, aceasta este luna, așa că trebuie să îți găsești un telescop pentru Saturn și Jupiter sau o pereche de binocluri, pentru lunile lui Jupiter, ca să ai vederi planetare minunate.

De precizat este că există două definiții diferite pentru Luna Albastră. Astfel, o lună albastră sezonieră este a treia lună plină a unui sezon astronomic ce are patru luni pline. O lună albastră lunară este a doua lună plină într-o lună calendaristică cu două luni pline.

Luna Plină din data de 22 august 2021 este o lună albastră sezonieră. Este și luna Sturion de anul acesta. Următoarea lună albastră sezonieră după ea este și o lună albastră Sturion. Va avea loc pe 19-20 august 2024.

Ce înseamnă luna albastră?

Originile istorice ale numelui de lună albastră și cele două definiții ale ei sunt învăluite în mister și, după multe relatări, există şi o eroare de interpretare.

Unii cred că termenii „lună albastră”, care semnifică ceva rar, ar fi putut să provină din momentul în care fumul și cenușa după o erupție vulcanică au transformat culoarea Lunii în albastru.

Alții urmăresc originea termenilor în urmă cu peste 400 de ani. Folcloristul Philip Hiscock a sugerat că invocarea Lunii Albastre însemna odată că un lucru era absurd și nu avea să se întâmple niciodată, cum ar fi, spre exemplu, zicala ”La Paştele cailor”.

Adjectivul „albastru” nu se referă însă la culoarea reală a lunii, cu toate că o „lună albastră” (luna care apare cu o tentă de albastru) poate să apară în anumite condiții atmosferice, și anume, dacă erupțiile vulcanice sau incendiile lasă în atmosferă particule de dimensiunea potrivită ca să reflecte lumina roșie, astfel încât lumina Lunii să apară că e albastră sau verde.