21 sept. 2022 | 18:24

Când este echinocțiul de toamnă 2022. Cum ne afectează și ce nu este bine să faci

Diverse
Când este echinocțiul de toamnă 2022. Cum ne afectează și ce nu este bine să faci
Când este echinocțiul de toamnă 2022

Când este echinocțiul de toamnă 2022. Acest fenomen marchează începutul toamnei astronomice și reprezintă momentul în care ziua este egală cu noaptea. Cuvântul „echinocțiu” provine din cuvântul francez „„équinoxe”, care provine la rândul lui din latinescul „„aequinoctium”.

Când este echinocțiul de toamnă 2022

Durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, de la echinocțiul de toamnă. Acest lucru se va întâmpla până în decembrie, atunci când va avea loc solstițiul de iarnă. Soarele trece prin punctul autumnal, unul dintre cele două puncte în care eliptica se intersectează cu ecuatorul ceresc. Acest lucru înseamnă că ziua va fi egală cu noaptea și va avea 12 ore.

Fenomenul nu are loc în același an, datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De regulă, echinocțiul de toamnă se produce pe 21, 22, 23 sau 24 septembrie. Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, anul acesta echinocțiul de toamnă va avea loc vineri, 23 septembrie, la ora 04:04, ora României.

Începând cu această dată, nopțile vor fi din ce în ce mai lungi, iar zilele mai scurte. Fenomenul va dura până pe 21 decembrie, atunci când va avea loc solstițiul de iarnă. În momentul echinocțiului de toamnă, longitudinea astronomică a Soarelui va atinge valoare de 180 grade.

Astfel, se va afla în dreptul ecuatorului ceresc, iar Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale este și vest, durata zilelor fiind astfel egală cu cea a nopților. În România, Soarele se află, la amiază, la o înălțime medie de 45 de grade. Acest lucru înseamnă că se află la jumătatea distanței unghiulare dintre zenit și orizont.

Cum suntem afectați de echinocțiul de toamnă

Unii psihologi sunt de părere că, odată cu venirea toamnei și echinocțiului de toamnă, este posibil să ne simțim mai triști sau mai obosiți decât de obicei. Această stare ar putea ține câteva săptămâni pentru unii, însă depinde persoană. Alții nu vor simți nicio schimbare, iar unii pot fi mai fericiți toamna.

Specialiștii nu au identificat cauza exactă a asteniei de toamnă până acum. Însă, mulți presupun că ar avea legătură cu aportul scăzut de lumină naturală și schimbarea temperaturii. Iată câteva dintre simptomele cu care ne putem confrunta odată cu venirea toamnei:

  • Depresie;
  • Anxietate;
  • Schimbări ale stării de spirit;
  • Tulburări de somn;
  • Letargie;
  • Supraalimentare;
  • Probleme de ordin social

Echinocțiul de toamnă 2022. Tradiții și superstiții

Echinocțiul de toamnă reprezintă încheierea muncilor agricole și sărbătorirea recoltelor, în mediul rural. De asemenea, legumele și fructele care au fost culese se duc la preot pentru a fi sfințite și date de pomană la cei săraci. După ce sunt sfințite bucatele, se spune că au puteri tămăduitoare.

Totodată, se spune că, în această zi, florile plâng pentru că venirea iernii înseamnă sfârșitul lor. Pentru a avea flori care vor supraviețui iernii, va trebuie să le ungi cu mir sfințit la o mănăstire. Astfel vor rezista pe timpul iernii la fereastră.

În ziua în care începe sezonul de toamnă, se duc la biserică prune. După ce sunt sfințite, pot vindeca diferite boli. Potrivit tradiției, ultimele fructe din pom trebuie lăsate pentru Mama Natură. În această zi se prepară și mustul din primii struguri culeși.

Când va avea loc echinocțiul de toamnă în următorii ani

  • 2023: 23 septembrie – ora 9.50
  • 2024: 22 septembrie – ora 15.44
  • 2025: 22 septembrie – ora 21.19
  • 2026: 23 septembrie – ora 3.05
  • 2027: 23 septembrie – ora 9,02
  • 2028: 22 septembrie – ora 14.45
Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași: E anormal
Capital.ro
Weekendul de Florii, în București. Străzi Deschise, concerte, târguri, expoziții în perioada 26 - 28 aprilie 2024
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
BANII de PENSIE sunt GATA! Marcel Boloș a CONFIRMAT OFICIAL
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro