Când cresc pensiile, de fapt, în România. Reacția oficială a Ministerului Muncii
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a făcut anunțul privind pensiile, după mai multe declarații făcute de oficiali în acest sens.
Când cresc pensiile
Problema majorării pensiillor a fost pusă de multe ori în ultima perioadă, însă nu s-a aflat niciodată, concret, momentul în care veniturile pensionarilor vor crește.
Raluca Turcan a spus că va face tot posibilul pentru a elimina inechitățile care există în sistemul de pensii la momentul actual.
Ministrul Muncii a declarat că dorește să creeze o variantă în care pensiile mici să crească, astfel încât să fie micșorat decalajul între cea mai mică și cea mai mare pensie.
Urmează să fie angajate 1000 de persoane la casele de pensii
În casele județene de pensii vor fi angajați încă 1000 de oameni, iar ministrul Muncii a lansat deja procedura de angajare pe perioadă determinată. Se pare că termenul preconizat pentru recalcularea pensiilor este începutul anului 2023.
”Am început acel proces de digitalizare a tuturor celor 5 milioane de pensii, astfel încât un om aflat în pensie sau care vrea să intre la pensie să își acceseze propriul dosar.
Alaltăieri, am lansat procedura de angajare a încă 1000 de oameni în casele județene de pensii pe perioadă determinată, oameni care să aibă competențe digitale şi de cunoaștere a sistemului de pensii
şi care să intre în acest proces de sisif în care sute de mii de dosare cu şină să aibă toate datele băgate în format electronic, inclusiv adeverințe care să confirme perioadele de contributivitate”, a declarat Raluca Turcan la Antena 3.
Ministrul Muncii a mai spus că salariul minim pe economie va crește, 2.300 de lei, respectiv puțin peste 1300 de lei în mână este o sumă mult prea mică pentru un român.
Mai mult, zilele următoare vor începe negocierile cu sindicatele și patronatele din România pentru creșterea salariului minim pe economie.
Raluca Turcan: „Trebuie să crească salariul minim”
Promisiunea vine în contextul în care mulți români muncesc fără un contract de muncă sau unul care să le respecte pe deplin drepturile.
”Trebuie să crească pentru că este mic şi 2.300 brut este puţin, în condiţiile în care avem şi un fenomen îngrijorător de muncă nedeclarată sau muncă subdeclarată,
ceea ce face ca, de fapt, oamenii să fie privaţi şi în privinţa salariului pe care îl primesc în mână, şi în privinţa contribuţiilor la sistemul de pensii.
De asemenea, această creştere a salariului minim trebuie făcută predictibil şi să nu conducă la o avalanşă de concedieri şi de pierderi de locuri de muncă”, a spus Raluca Turcan.