Majoritatea aleg să profite de week-endul prelungit si să plece la mare sau la munte, mai ales vara. Astfel, un prilej bun de plecare pentru angajați este minivacanța care le bate la ușă.
Zile libere 2023. Dintre cele 15 zile libere legale 10 s-au epuizat deja, astfel că mai rămân 5. Următoarea zi liberă legală este în data de 15 august, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului. Pentru că 15 august cade într-o zi de marți, Guvernul a decis ca și luni, 14 august, să fie liberă pentru angajații la stat, pentru a face punte cu weekendul, astfel că aceștia vor beneficia de o minivacanță de patru zile la jumătatea lunii viitoare.
Cu toate acestea, există persoane care trebuie să lucreze în timpul sărbătorilor legale, potrivit Codului Muncii: cele din unitățile sanitare (pentru asigurarea asistenței sanitare), cele din unitățile de alimentație publică (pentru aprovizionarea populației cu produse alimentare de strictă necesitate) și cele care au locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
Următoarele minivacanțe pentru români sunt de Sfântul Andrei și Ziua Națională, care sunt legate de weekend și prima și a doua zi de Crăciun, care urmează după un weekend. Iată de ce zile libere mai beneficiază angajații în 2023:
De asemenea, cei care lucrează în sistemul bugetar se vor mai bucura de o vacanță scurtă, chiar la sfârșit de toamnă. Aceștia vor avea 4 zile libere, între Sfântul Andrei și weekendul 2 – 3 decembrie. O altă zi liberă de care se vor bucura bugetarii este în data de 14 august, astfel încât să fie făcute punte între weekendul 12 – 13 august și 15 august. Atunci este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului. Este drept că aceștia vor trebui să recupereze zilele libere acordate în plus, lucrând câte o oră sau două pe zi.
Citește și: Zile libere de la stat, în vizorul politicienilor. Ce modificare a legii au propus