Când are loc, anul acesta, sărbătoarea Halloween 2019
Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. În unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.
Când pică Halloween-ul anul acesta
Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.
Halloween-ul este una dintre cele mai vechi sărbători, originile ei găsindu-se cu mii de ani în urmă. Sărbătoarea pe care o cunoaștem sub numele de Halloween a fost influențată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul de la Samhain, iar la creștini Sărbătoarea Tuturor Sfinților sau a Tuturor Sufletelor. Marea sărbătoare de pe glob are origini irlandeze, dar cea veche, ce înseamnă ”sfârșitul verii”. Aceasta a fost numită și Samhain, care poate fi legat de însemnătatea din irlandeza veche.
Așadar, pentru celți, Samhain sărbătorește ”jumătății luminoase” a unui an și a începutului ”jumătății întunecate”. Deseori este considerat ”Anul Nou Celtic”. Vechii celți credeau cu ardoare în granița dintre lumea în care se aflau și cea de dincolo. Iar ea, în ziua aceasta, Samhain, distanța dintre cele două se micșora. Se pare că atunci spiritele, bune și rele, se apropiau de ei într-un fel interesant. Tot atunci, oamenii sărbătoreau prin chemarea strămoșilor, pe care îi cinsteau și îi invitau în casă. Cât despre spiritele rele, ei încercau să-i gonească.
Când sărbătorim Halloween-ul
Halloween-ul (sau Hallowe’en) se celebrează în noaptea de 31 octombrie. Se organizează petreceri mascate, majoritatea măștilor trebuind să aibă un aspect lugubru. Astfel, la o petrecere de acest fel întâlnești vrăjitori și vrăjitoare, stafii, zombi, vampiri, vârcolaci, zgripțuroaice și alte personaje înfricoșătoare. Sunt folosite felinare confecționate din dovleci scobiți în interior, cu ochi, gură și nas.
Halloween-ul este o sărbătoare fixă, iubită de copii. De-a lungul timpului, ziua a făcut înconjurul pământului și a ajuns să fie din ce în ce mai populară. Mulți aleg să se costumeze, să-și decoreze casa ori doar să mănânce multe dulciuri, din dorința de a o petrece ca la carte. Nici pentru români 31 octombrie nu trece ca o zi oarecare. Astfel că, la sfârșitul lunii octombrie, prin magazine se găsesc obiectele specifice pentru Halloween – măşti, costumaţii, afişe, celebrii dovleci, iar cluburile organizează petreceri tematice.