Când ajunge furtuna Otto în România. Fenomene meteo periculoase. Alerta ANM

de: Stan Nicu
16 02. 2023

România abia ce a scăpat de gerul polar că acum se va confrunta cu un nou fenomen meteo neobișnuit, o furtună periculoasă. Așadar, când ajunge furtuna Otto în România și ce fenomene meteo periculoase își vor face apariția în țara noastră. Este alertă de la Administrația Națională de Meteorologie.

Furtuna Otto va face ravagii în România. Când ar putea ajunge și în România și ce fenomene periculoase va aduce

Furtuna Otto va lovi mai întâi Europa cu rafale violente de vânt și ploi substanțiale. Furtuna Ottto a fost numită așa după meteorologul din Danemarca care a descoperit-o.

Furtuna Otto va aduce rafale de peste 100 de kilometri la oră și va debuta de vineri după-amiază în jumătatea nordică a Europei. Conform meteorologilor, sunt șanse ca aceasta să ajungă chiar și în țara noastră.

Pe unde va trece furtuna Otto

Primele țări afectate vor fi: Danemarca, Finlanda, Polonia, nordul Germaniei, Letonia, Lituania, Estonia, Belararus, precum și Rusia. Țara noastră este situată la periferia sistemului de furtună.

De asemenea, sâmbătă 18 februarie 2023, vântul va avea intensificări susţinute la munte, cu rafale de peste 70- 90 de kilometri la oră, iar la altitudini mai mari de 1700 de metri va sufla tare cu peste 100-120 de kilometri la oră şi va fi viscol puternic.

Unde va sufla vântul în România și ce viteze va avea

În plus, local şi temporar, intensificări ale vântului vor fi şi în zonele joase de relief ale României, în special în nord-vest, centru şi sud, cu viteze în general de 55- 65 de kiolmetri la oră.

În schimb, în sud se anunță vreme caldă, sud-est, sud-vest, unde sunt prognozate temperaturi maxime de 16…18 grade Celsius.

Temperaturile în sudul țării, mai mari cu 10- 12 grade Celsius decât cele normale

Astfel, conform meteorologilor Administrației Naționale de Meteorologie, vor fi valori termice cu 10-12 grade Celsius mai mari decât mediile multianuale.

„Precipitațiile vor apărea, vineri noapte, sâmbătă, duminică, în mod deosebit în jumătatea de nord a teritoriului, vorbim de precipitații în formă lichidă, mai ales ploi, chiar și în zonele montane mai joase. În zona montană mai înaltă se păstrează temperaturi scăzute iar precipitațiile vor fi în formă solidă.

Vântul va diminua, din păcate, temperaturile mari, de primăvară

Trebuie să subliniem că vântul va prezenta intensificări în weekend. Deci temperaturile pe care le așteptăm și le estimăm a fi atât de ridicate vor fi totuși ușor diminuate ca și senzație de intensificările vântului”, a mai spus meteorologul Alina Șerban.