Când a depus Radu Mazăre cerere de azil politic și care a fost decizia autorităților din Madagascar

Când a depus Radu Mazăre cerere de azil politic și care a fost decizia autorităților din Madagascar

Radu Mazăre a fost prins miercuri, 8 mai, în Madagascar și arestat pentru șase zile. El ceruse, însă, azil politic în această țară.

Radu Mazăre a fost arestat, miercuri, în Madagascar și se află în custodia autorităților de acolo. Oficialii de la București caută acum să demareze procedurile necesare pentru aducerea acestuia în țară, el fiind condamnat definitiv la nouă ani de închisoare.

Numai că lucrurile s-ar putea dovedi complicate. Se pare că Radu Mazăre a cerut azil politic în Madagascar încă din mai 2018. Atunci, avocatul său susținea că a depus la Înalta Curte un document care atestă acest lucru.

Ce s-a întâmplat între timp nu mai știe nimeni. Cert este că cererea sa a fost fie respinsă de autoritățile din Madagascar, fie este încă analizată, din moment ce Radu Mazăre a fost arestat.

Cum încearcă autoritățile din România să-l aducă în țară pe Radu Mazăre din Madagascar

Procedurile pentru aducerea în țară a lui Radu Mazăre sunt coordonate de Ministerul Justiției. Ministrul interimar, Ana Birchall, a susținut că o eventuală decizie trebuie semnată de judecători.

Lucrurile sunt complicate pentru că România nu are acord de extrădare cu Madagascarul.

„Ministerul Justiţiei a primit astăzi (miercuri -n.r.), la ora 17.34, o informare de la Biroul Interpol prin care se confirmă că Mazăre Ştefan Radu a fost arestat provizoriu la data de 8 mai în Madagascar. Conform Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară în materie penală, Ministerul Justiţiei demarează procedurile legale în vederea extrădării în baza atribuţiilor care îi revin numai după primirea de la instanţa competentă a încheierii prin care se constată că sunt îndeplinite condiţiile de extrădare. Aşadar, aşteptăm documentele de la instanţa de judecată”.
Ana Birchall, ministrul interimar al Justiției

Radu Mazăre are o condamnare definitivă în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanța – nouă ani de închisoare cu executare. O altă condamnare, de aproape zece ani de închisoare, a fost dictată recent în dosarul Polaris. Aceasta nu este, însă, definitivă.