Umilită pentru că era diferită. Renegată de familie, trimisă departe de casă, de când era copilă, Anne a pus la cale un plan incredibil pentru a trăi viața așa cum voia ea. Iubea femeile și voia să aibă o soție. Una dintre amantele ei a ajuns la azil, după ce a fost părăsită. Cum a avut loc prima căsătorie gay din lume?
În 1791, în orășelul Halifax din Marea Britanie se năștea o fetiță. Însă Anne avea să renege regulile impuse de socitatea de atunci și să își trăiască viața după propriul alfabet. La propriu. Rebelă din fire, a fost considerată de mică „băiețoasă”. La vârsta adolescenței, când fetele deveneau domnișoare și erau preocupate de treburi cât se poate de femeiești, Anne era subiect de bârfe în oraș. Era poreclită „Gentleman Jack” (n.r – Domul Jack), din cauza apariției sale bizare. Înaltă, suplă, îmbrăcată mereu în negru și cu un mers apăsat, masculin, Anne era unică în oraș. „E un băbart deghizat!” era comentariul pe care s-a obișnuit deja s îl audă. Nu s-a lăsat niciodată intimidată de jignirile celor din jur.
Exasperată de copila sa, mama ei o trimite pe Anne departe de casă, la internat, când avea doar șapte ani. Și acolo a fost marginalizată. De data asta, chiar de profesori, care se temeau că va avea o infleunță negativă asupra celorlalte fete. Avea 15 ani când a avut prima relație sexuală, cu o colegă de școală, Eliza. Cum nu avusese niciodată cui să i se confeseze, cel mai bun prieten al lui Anne a devenit jurnalul ei. În el, tânăra și-a notat toate trăirile și gândurile: „Atunci când mă văd, primul lucru pe care îl remarcă oamenii este că semăn foarte mult cu un bărbat”. Ca să poată scrie, fără grija că va fi descoperită, despre fanteziile și experiențele sexuale cu alte femei, Anne Lister a conceput un limbaj codat, folosind cuvinte din greacă, latină, simboluri matematice, semne de punctuație și chiar și semne zodiacale.
Anne și Eliza au devenit iubite. Relația celor două a fost una furtunoasă, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în cazu adolescenților ce abia își explorează sexualitatea. Pe măsură ce apetitul ei sexual și curiozitatea creșteau, Anne Lister a decis să o părăsească pe Eliza. Despărțirea a avut un impact major asupra vieților celor două. În timp ce Anne a trăit în promiscuitate, avât numeroase amante, Eliza s-a simțit trădată și abandonată. În cele din urmă, a fost internată într-un azil, după ce a cedat psihic. Acolo și-a petrecut tot restul vieții.
După despărțirea de Eliza, Anne s-a concentrat pe studiile de anatomie și psihologie, încercând să găsească o explicație pentru atracția pe care o simțea pentru femei. În cele din urmă, a ajuns la concluzia că pornirile ei era perfect naturale și că era „dreptul ei divin” să facă amor cu cine voia. A avut numeroase amante, dar nu a iubit-o pe niciuna.
Totul s-a schimbat când a cunoscut-o pe Mariana Belcombe. Tânăra avea 21 de ani și era fiica unui medic din York. Mariana i-a frânt inima când a anunțat că se va căsători cu un văduv bogat. În jurnalul ei, Anne Lister a scris că fosta ei iubită se „prostituează legal”.
În 1832, când Anne avea 41 de ani, a început o relație pasională cu Ann Walker, o femeie pe care o cunoștea de aproape 12 ani. Lucrurile au evoluat rapid între ele, iar pe 10 februarie 1834, cele două și-au jurat iubire eternă, într-o ceremonie considerată, astăzi, prima căsătorie gay din lume. După ce și-au rostit jurămintele, Anne Lister și soția ei au fost împărtășite la biserica Holy Trinity din York. Astăzi, locul este marcat cu o piatră comemorativă ce are un curcubeu pe margine, simgolul comunității LGBTQ.
În 1840, la șase ani după prima căsătorie gay din lume, Anne Lister a murit din cauza unei infecții, în timpul unei călătorii în Georgia.