Când a aflat, de fapt, Zelenski că Ucraina va fi atacată de Rusia. Reacţia preşedintelui ucrainean: „A implorat”

Când a aflat, de fapt, Zelenski că Ucraina va fi atacată de Rusia. Reacţia preşedintelui ucrainean: „A implorat”
Când a aflat președintele Ucrainei de invazia lui Vladimir Putin

Statele Unite ale Americii au aflat din timp că Vladimir Putin avea de gând să invadeze Ucraina. O investigație de amploare realizată de „The Washington Post” scoate la iveală detalii neștiute, dinainte de începerea războiului.

SUA a aflat din octombrie 2021 că Vladimir Putin va ataca Ucraina

Americanii au obținut dovezi clare cum că președintele Rusiei este determinat să atace Kievul, potrivit unor informații date de oamenii infiltrați în cercurile de putere de la Moscova. Aceștia erau siguri că războiul va începe, iar informația a ajuns la Joe Biden în luna octombrie a anului trecut.

„Evaluarea noastră este că ei (rușii, n.red.) plănuiesc să desfășoare un atac strategic semnificativ asupra Ucrainei din mai multe direcții simultan”, a declarat șeful Statului Major american, generalul Mark Milley la o întâlnire la Casa Albă la care au participat președintele Joe Biden, vicepreședinta Kamala Harris, secretarul de stat Antony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin, și șefii serviciilor naționale de informații și CIA, scrie „The Washingon Post”.

Pentru a încerca să evite conflictul dintre Rusia și Ucraina, președintele SUA l-a trimis la Moscova pe directorul CIA. Acesta i-a transmis lui Vladimir Putin că Statele Unite ale Americii știu de planurile sale, însă președintele rus i-a răspuns spunând că „guvernul de la Kiev e ilegitim”.

Zelenski știa că Ucraina va fi atacată, însă nu a avertizat populația

Chiar dacă știa de pericolul care avea să vină, Zelenski a decis să nu-i avertizeze pe ucraineni în privința invaziei. Președintele era convins că, dacă va face acest anunț, țara ar fi putut pierde luna miliarde de dolari, iar acest lucru ar fi făcut Ucraina mult mai ușor de cucerit.

„Lăsați-i pe oameni să discute în viitor dacă am avut sau nu dreptate. Dar știu cu siguranță și intuitiv, am simțit că rușii voiau să ne pregătească pentru o predare ușoară a țării”, a mărturisit liderul de la Kiev.

Pe data de 23 februarie 2022, americanii au primit informații de bază cum că trupele ruse au pornit spre Ucraina. Volodimir Zelenski a fost anunțat imediat de Joe Biden despre pericol, iar acesta a insistat ca președintele SUA să facă tot posibilul pentru a opri invazia.

Un consilier le-a spus celor de le „The Washington Post” că „Zelenski era alarmat”. Din acea noapte a început războiul care mai are loc chiar și astăzi.