În ROmânia, conform udatelor actualizate, sunt 1.104 cazuri noi de coronavirus din doar 7.574 de teste și 2.206 persoane au murit în România, până acum, din cauza infectării cu COVID 19. L acest număr se mai adaugă încă unul, din păcate.
După cum anunța și fratele acestuia, în această dimineață, după o luptă de trei săptămâni cu virusul Covid-19, vârsta de 56 de ani. Camil Marinescu, născut în 1964, fusese unul din cei mai apreciați dirijori ai Filarmonicii ”George Enescu” din București, după ce în 1991 devine dirijor permanent al operei din București. În 1993 a fost numit dirijor la Filarmonica de Stat din Iași. A fost de asemenea invitat să conducă numeroase orchestre și case de operă din țară și străinătate.
Într-o postare pe facebook, fratele dirijourului, Ciprian Marinescu îi anunța plecarea din această lume, după o lupt de trei săpătămâni cu noul coronavirus. De altfel și Filarmonica ”George Enescu” a transmis printr-un comunicat vestea decesului regretatului dirijor Camil Marinescu.
”Filarmonica “George Enescu” isi exprima regretul fata de disparitia talentatului dirijor Camil Marinescu (1964-2020), colaborator remarcabil al institutiei noastre.
Artistul a fost dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” in perioada 2012-2019. A studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa de fagot. La dirijat a fost discipol al maeştrilor Constantin Bugeanu, Cristian Mandeal, Mihai Brediceanu şi Pierre Dervaux. A predat fagotul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi, timp de 10 ani, a deţinut postul de dirijor rezident la Opera Naţională din Bucureşti. Din 2003, pentru trei stagiuni, a fost dirijor permanent invitat al Berliner Sinfonie Orchester, Germania.
Începând cu 2002, Camil Marinescu a fost rezident în Japonia, activitatea sa internaţională bucurându-se de succes în numeroase turnee în SUA, Canada, Franţa, Austria, Spania, Italia, Mexic, Elveţia, Rusia, Australia, China, Marea Britanie, Israel. Dirijând atât repertoriul de teatru liric, cât şi repertoriul simfonic, a fost invitat să conducă Minneapolis Opera House din Minnesota (SUA), orchestra OSM din Montreal, Westdeutscher Rundfunk – Köln, Komische Oper din Berlin, Mitteldeutscher Rundfunk din Leipzig. Cu unele dintre aceste ansambluri a realizat înregistrări de referinţă: opere simfonice complete de George Enescu, lucrări de Janacek, Stravinski, Bruckner, Mozart, Schubert, Beethoven, Debussy, Richard Strauss şi Ravel. În Japonia a fost prezent pe scene din Tokio, Kyoto şi Osaka.
Cu o mare diversitate în abordarea repertoriului – de la Gesualdo da Venosa la opere de Puccini şi Richard Strauss, la muzică simfonică contemporană şi muzică de film şi de jazz – dirijorul include în concertele sale muzica românescă, contribuind la cunoaşterea muzicii noastre pretutindeni în lume. Camil Marinescu a desfăşurat şi o activitate pedagogică susţinută, ce include cursuri de dirijat la Universitatea din Osaka şi cursuri de estetică şi filozofie a culturii la Universitatea din Kyoto. De asemenea, a conferenţiat pe teme de analiză muzicală şi interpretare la universităţi din Franţa, Spania, Portugalia, Germania şi SUA. Dumnezeu să-l odihneasca!”, se spune în comunicatul Filarmonicii bucureștene.