Călin Popescu Tăriceanu, urmărit penal. Surpriză ireală: ce a făcut DNA cu bunurile lui

de: Alex Cazacu
15 01. 2021

Potrivit DNA, fostul premier al României Călin Popescu Tăriceanu este urmărit penal pentru luare de mită. Ce au făcut procurorii cu bunurile fostului prim-ministru.

Călin Popescu Tăriceanu, urmărit penal

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu pentru luare de mită pe vremea când era prim-ministru. De asemenea anchetatorii i-au pus sub sechestru fostului premier bunuri în valoare de 3.204.640 de lei, a anunțat vineri DNA.

”Ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale necesare pentru efectuarea urmăririi penale faţă de o persoană care, la data faptelor, deținea funcția de prim ministru, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită”, se arată în comunicatul transmis de DNA vineri.

Călin Popescu Tăriceanu ”a primit foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari”

În anii 2007-2008, pe vremea când deținea funcția de premier al României, Cătălin Popescu Tăriceanu ar fi primit de la o companie din Austria, foloase materiale cu o valoare de 800.000 de dolari, însemnând plata pentru unele hotărâri de guvern în favoarea companiei respective, potrivit procurorilor.

”În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul român către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, mai spune DNA.

Dosarul a fost constituit în anul 2018

Potrivit anchetatorilor, dosarul în cauză a fost constituit în 2018, după ce 3 dosare penale s-au reunit. Unul dintre acestea a fost preluat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la cererea autorităților judiciare din Austria.

„După respingerea, la data de 3 iunie 2019, a cererii inițiale de încuviințare a urmăririi penale de către Senat (instituție învestită cu soluționarea având în vedere calitatea de senator a lui Călin Popescu-Tăriceanu la acea dată), procurorii au efectuat, în același dosar, acte de urmărire penală cu privire la fapte şi alte persoane”, se mai arată în comunicatul DNA.

Așadar, procurorii DNA i-au adus fostului premier Tăriceanu la cunoștință calitatea procesuală și au dispus punerea sub sechestru a unor bunuri în valoare de 3.204.640 de lei, pe care acesta le deține.