29 mai 2019 | 15:05

Călin Popescu Tăriceanu, lăsat fără imunitate: de ce a fost „abandonat” liderul ALDE de colegi

Știri generale
Călin Popescu Tăriceanu, lăsat fără imunitate: de ce a fost

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, nu a mai fost ținut în brațe de colegii săi senatori din Comisia Juridică. Ei au aprobat, miercuri, cererea DNA privind ridicarea imunității în dosarul în care e acuzat de luare de mită.

Călin Popescu Tăriceanu poate fi urmărit penal de procurorii DNA. Comisia juridică din Senat a avizat începerea urmăririi penale în cazul liderului ALDE, în dosarul în care este acuzat că a primit mită aproape 800.000 de dolari pe vremea când era premier. Decizia a fost amânată de mai multe ori de senatorii din Comisia Juridică.

„Am supus votului efectuarea urmăririi penale faţă de preşedintele Senatului, ca urmare a cererii DNA, avem un vot neutru, au fost trei voturi „pentru”, două abţineri şi un vot „împotrivă”. Asta înseamnă că noi, Comisia juridică vom propune plenului Senatului efectuarea urmăririi penale faţă de domnul Tăriceanu, urmând ca plenul Senatului să decidă în consecinţă”
Robert Cazanciuc, președintele Comisiei Juridice a Senatului

Ce se întâmplă pe mai departe cu Călin Popescu Tăriceanu

Raportul Comisiei Juridice urmează să ajungă în plenul Senatului, acolo unde va fi supus la vot. 

„Pe baza raportului Comisiei juridice, care va conţine argumentele Parchetului, apărările consemnate în cadrul audierilor şi documentele depuse în cadrul procedurii din Comisia juridică, pe baza tuturor vom face un raport înaintat Biroului permanent, care va fi trimis plenului Senatului, dar propunerea noastră va fi de efectuare a urmăririi penale”
Robert Cazanciuc, președintele Comisiei Juridice a Senatului

Robert Cazanciuc a explicat şi de ce raportul a fost luat în discuție și votat pe repede înainte.

„Avem un termen dispus ieri, de două săptămâni, de către Biroul permanent pentru depunerea raportului, va fi probabil mai devreme. Au fost două pledoarii şi au fost depuse mai multe documente de către avocat. Şi în timpul audierilor, şi ulterior, cred că de două-trei ori, au fost depuse documente în apărare”
Robert Cazanciuc, președintele Comisiei Juridice a Senatului

De ce este acuzat Călin Popescu Tăriceanu

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că, pe vremea când era premier, a primit foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari de la o firmă austriacă. Procurorii arătau că „desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obținut contracte comerciale importante de la statul român.

Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cerea autorităților judiciare din Austria.

Anchetatorii susțineau că Tăriceanu ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 de dolari de la reprezentanții unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcției, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro