Calendar ortodox mai 2021. Cele mai importante sărbători creștine din această lună

de: Năstase Mirabela
20 01. 2021

În calendarul creștin ortodox din luna mai 2021 sunt 3 sărbători de cruce roșie și patru sărbători de cruce neagră. Află și tu care sunt acestea și ce trebuie să știi. În luna mai pică Paștele 2021.

Calendar ortodox mai 2021

Prima sărbătoare de cruce roșie este Învierea Domnului (Sfintele Pasti); Aducerea moastelor Sfantului Atanasie cel Mare; Sfantul Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului. Ea pică pe data de 2 mai, într-o zi de duminică. A doua și a treia sărbătoare de cruce roșie sunt chiar a doua și a treia zi de Paști. A treia zi de sărbătoare de cruce roșie este Izvorul Tamaduirii; Aratarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim, care pică în data de 7 mai. Ultima sărbătoare de cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii mai pică pe data de 21 mai, într-o zi de vineri, și este Sfintii Imparati Constantin si Elena.

Paștele, Învierea Domnului

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creștinătății, fiind temelia bisericii cunoscute și azi. Evenimentul este relatat de scrierile vremii și de către apostolii lui Hristos.

„Iar a doua zi, care este după vineri, s-au adunat arhiereii și fariseii la Pilat, zicând: Doamne, ne-am adus aminte că amăgitorul Acela a spus, fiind încă în viață: După trei zile Mă voi scula. Deci, poruncește ca mormântul să fie păzit până a treia zi, ca nu cumva ucenicii Lui să vină și să-L fure și să spună poporului: S-a sculat din morți. Și va fi rătăcirea de pe urmă mai rea decât cea dintâi. Pilat le-a zis: Aveți strajă; mergeți și întăriți cum știți. Iar ei, ducându-se, au întărit mormântul cu strajă, pecetluind piatra.” Evanghelia după Matei.

Învierea Domnului se sărbătorește în prima duminică de dupa prima Lună de după echinocțiul de primavară, diferind de la un cult la altul datorită calendarului adoptat de o Biserică ori alta.

Izvorul Tamaduirii; Aratarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim

De menționat este că arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim s-a întâmplat în data de 7 mai 351, în vremea împăratului Constanțiu, fiul Sfântului Constantin Cel Mare. Această cruce s-a întins de la Golgota și până la Muntele Măslinilor, pe o distanță de aproximativ 9 km. Cruce a strălucir mai tare ca soarele și a rănas pe cer vreme de 7 zile.

Sfintii Imparati Constantin si Elena

Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei. El s-a născut pe 27 februarue 272, în cettaea Naissus, iar după moartea tatălui lui, a fost numit împărat. În anul 312, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă și o inscripție. În vis, acestuia i s-a descoperit Hristos și l-a îndemnar să pună semnul sfintei Cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin a învins în luptă.

Cele trei sărbători de cruce neagră din calendarul ortodox al lunii mai sunt: Sfântul Ioan Valahul, A treia aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul, Sfantul Pahomie cel Mare; Sfantul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei și Sfantul Cuvios Teodor cel Sfintit; Sfintii Cuviosi Sila, Paisie si Natan de la Sihastria Putnei. Din galeria foto a articolului puteti salva pozele pentru a vizualiza calendarul ortodox al lunii mai.