Calendar ortodox luni, 15 iunie. Astăzi începe postul Sfinților Petru și Pavel

Calendar ortodox luni, 15 iunie. Astăzi începe postul Sfinților Petru și Pavel
Postul Sfinților Petru și Pavel. Când este, de fapt, dezlegarea la pește. Este obligatoriu să faci asta

Creștinătatea începe astăzi Postul Sampetrului, sau mai cunoscut ca postul Sfinților Petru și Pavel. Postul începe astăzi, 15 iunie, și este în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante.

Calendar ortodox luni, 15 iunie

Astăzi, 15 iunie, în afară de postul celo doi Sfinți, se mai sărbătorește și Sfântul Proroc Amos, care, conform legendelor, s-a nascut in satul Tecoa de laângă Betleem. Acesta ar fi trăit in secolul al VIII lea i.Hr, iar înainte de a deveni Sfântul Prooroc, Amos păzea turmele de porci ale unui om bogat din Ierusalim, până la alegerea sa ca proroc.

Astăzi începe postul Sfinților Petru și Pavel

Conform Calendarului Ortodox Român, astăzi începe postul Sfinților Petru și Pavel. se mai spune că în trecut i se mai spunea și Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorăt peste cei doi Sfinți Apostoli. Constituțiile Apostolice spun despre postul celor doi Sfinți datează din secolul al IV lea, ulterior acestor datări, se regăsesc alte informații descrise de Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului și Leon cel Mare. PCercetările spun acest post era ținut la început exclusiv în cercurile monahale, ca mai apoi să se extindă și la credincioșii de rând.

Calendar ortodox luni, 15 iunie. Astăzi începe postul Sfinților Petru și Pavel
Calendar ortodox luni, 15 iunie. Astăzi începe postul Sfinților Petru și Pavel

Mai marii Bisericii Ortodxe spun că postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu are o durată fixă, deoarece depinde foarte tare de data Sfintelor Paști. Postul începe lunea, după Duminica Tuturor Sfinților, are este prima duminică după Rusalii – Pogorarea Sfantului Duh. Duminica Tuturor Sfințior, din cauza datei variabile la care se sărbătoresc Sfintele Paști, poate fi diferită, astfel că, în teorie ar trebuie să fie după 29 iunie și Postul Sfinților Petru și Pavel să se desfiinteze. Există și câteva reguli în ceea ce privește acest post, și anume câte zile sunt de la data Învierii (inclusiv) din anul respectiv până la 3 mai, atâtea zile se ține postul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI