Calendar ortodox joi, 25 iunie 2020. Ce sfânt sărbătoresc astăzi românii. Rugăciunea zilei

Calendar ortodox joi, 25 iunie 2020. Ce sfânt sărbătoresc astăzi românii. Rugăciunea zilei

Conform celor scrise în Biblie, Sfânta Fevronia a trăit și a murit martiric în vremea împăratului Dioclețian. După moartea s-a a făcut multe minuni, arătându-se maicilor la rugăciunea de noapte și în ziua prăznuirii sale.

Calendar ortodox joi, 25 iunie 2020. Ce sfânt sărbătoresc astăzi români

Conform Calendarului Ortodox Român, astăzi, 25 iunie, creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Fevronia, fiica unui senator roman, care a ales calea monahală pe când avea 20 de ani, intrând în mănăstirea din apropierea orașului Nisibi, din Mesopotamia de Sus.

Calendar ortodox joi, 25 iunie 2020. Ce sfânt sărbătoresc astăzi românii. Rugăciunea zilei
Calendar ortodox joi, 25 iunie 2020. Ce sfânt sărbătoresc astăzi românii. Rugăciunea zilei

Conform izvoarelor, Sfânta Frevonia nefiind de acord cu ceea ce i s-a impus de către un guvernator roman, a fost supusă unui lung chin, primind ulterior moartea martirică. După moartea martirică și îngropăciunea de la Mânăstire, Sfânta Fevronia să facă minuni după trecerea ei la cele veșnice, arătându-se maicilor la rugăciunea de noapte și în ziua prăznuirii sale, fără a putea fi atinsă. Tot în această zi se mai face și pomenirea Sfântului Orentie şi a celor şase fraţi, Farnachie, Eros, Firm, Firmin, Chiriac şi Longhin.

Rugăciunea zilei de 25 iunie

„O, sfântă slăvită mare mucenică a lui Hristos, Fevronia, auzi-ne pe noi, păcătoșii și smeriții, care alergăm cu credință și cu evlavie către ajutorul sfintelor tale rugăciuni, nu ne lăsa pe noi, nevrednicii, care înotăm în valurile tulburi ale veacului de acum. Sfântă Mare Mucenică, pleacă genunchii tăi cei duhovnicești către Dulcele Iisus, Mirele tău Cel dorit, în a cărui cămară acum te veselești și roagă-L pe El, cu dragostea aceea cu care îl rugai în sfintele tale nevoințe, să ne trimită și nouă, celor săraci și neputincioși, mila și Harul Său, spre ajutor în scârbele și ispitele noastre, care de pretutindeni ne necăjesc pe noi. Fii mijlocitoare către preasfânta și viața cea îngerească pe care ai avut-o pe pământ. Credem că la orice mijlocire vei fi ascultată de Preabunul Dumnezeu, căci și tu ai plăcut Lui și ai păzit cu mare sfințenie poruncile Lui. Și pentru dragostea Lui ți-ai pus sufletul tău și te-ai adus pe tine jertfă vie, neprihănită și cuvântătoare. Deci, ca o slugă bună și preaînțeleaptă, multă îndrăzneală având către Stăpânul și Dumnezeul nostru Îmblânzește-L pe El, ca nu cu a Sa dreaptă mânie să ne pedepsească pe noi, care în toate zilele și ceasurile îl supărăm cu păcatele noastre, ci cu al Său dar și cu a Sa îndurare să ne ajute nouă să facem voia Lui, spre a scăpa de veșnicile munci și a intra întru fericirea și veselia cea nemărginită. Amin!”.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI