Calendar ortodox aprilie 2021. Cele mai importante sărbători creștine din această lună
În calendarul creștin ortodox al lunii aprilie 2021 sunt nouă sărbători importante, respectiv 6 de cruce neagră și trei de cruce roșie. Sărbătorile de cruce neagră sunt: Sfantul Eutihie, patriarhul Constantinopolului (6 aprilie), Sfantul Mucenic Sava de la Buzau (12 aprilie), Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin (14 aprilie), Sfantul Teotim, Episcopul Tomisului (20 aprilie), Sfintii Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici si Iosif din Maramures; Sfintii Mucenici Pasicrat si Valentin de la Durostorum (24 aprilie), Talcuirea Evangheliei din Miercurea Mare (Denie); Sfintii Apostoli Iason si Sosipatru (28 aprilie).
Calendar ortodox aprilie 2021
Sărbătorile de cruce roșie sunt: Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfantul Mucenic Antipa; Sfantul Farmutie (11 aprilie), Sfantul Mucenic Gheorghe (23 aprilie), Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului; Sfantul Evanghelist Marcu (25 aprilie). De precizat este că sărbătorile de cruce roșie se deosebesc de cele de cruce neagră prin solemnitatea slujbelor și prin faptul că în sărbătoarea de cruce roșie este bine ca credincioșii să nu muncească, dacă nu este absolut necesar.
Sărbători de cruce neagră
Sfântul Eutihie
Sfântul Eutihie s-a născut în Frigia din părinți creștini. El s-a arătat ca fiind făcător de minuni, deoarece îi vindeca pe oameni de boli prin rugăciune și prin ungerea cu untdelemn sfințint. După moartea împăratului Iustinian, locul ca împărat a fpst luat de Iustin. El l-a rechemat pe Eutihie în scaunul patriarhal de la Constantinopol, unde a rămas până a murit, în anul 582.
Sfântul mucenic Sava de la Buzău
S-a născut în anul 334 într-un sat din zona Buzăului, iar părintele său duhovnicesc era preotul Sansala. Cei doi erau călugări misionari în ținutul Buzăului, acolo unde cel mai probabil era și o episcopie, convertind la creștinism mulți daco-romani, goți și ”barbari” care se închinau la idoli.
Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin
Acesta s-a născut în jurul anului 1674 în satul Gledin și a primit numele de botez Petru, fiind primit la Mănăstirea Neamț. S-a călugărit la 25 de ani. A plecat la Kiev unde l-a cunoscut pe Sfântul Dimitre al Rostovului, căruia i-a devenit ucenic. S-a întors la Mănăstirea Neamț în anul 1706, alegând sihăstria într-o pădure lângă Muntele Chiriacul.
Sfantul Teotim, Episcopul Tomisului
El a fost numit și Teotim I, ”scitul” sau ”filosoful” și a fost originar din Dacia Pontică. A trăit în a doua jumătate a secolului al IV-lea și începutu secolului următor, păstorind cetatea de la Marea Neagră, prin anii 380-395.
Sfintii Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici si Iosif din Maramures; Sfintii Mucenici Pasicrat si Valentin de la Durostorum
Acești sfinți Ierarhi sunt cinstiți pentru faptul că au apărat învățătura ortodoxă în fața influențelor calvine și pentru că au întărit unitatea românilor în credință.
Talcuirea Evangheliei din Miercurea Mare (Denie); Sfintii Apostoli Iason si Sosipatru
„Atunci a mers Iisus impreuna cu ei la locul ce se numeste Ghetsimani si a zis ucenicilor: Sedeti aici pana ce voi merge sa Ma rog acolo. Si luand pe Petru si pe cei doi fii ai lui Zevedeu, a inceput a Se intrista si a Se mahni si le-a zis lor: Intristat este sufletul Meu pana la moarte. Ramaneti aici si privegheati impreuna cu Mine.” – Sfântul Ioan Gură de Aur.
Sărbători de cruce roșie
Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfantul Mucenic Antipa; Sfantul Farmutie
Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut în București, la data de 7 octombrie 1787. La vârsta de 20 de ani, acesta a ajuns la mănăstirea Cernica, iar la cerera duhovnicului său, la data de 12 noiembrie 1808, acesta a devenit monahul Calinic. Sfântul Calinic a înființat o tipografie în anul 1861, la Ramnic, și a tipărit cărți de cult și multe din lucrările proprii. A fost îngropt, la dorința sa, la Mănăstirea Cernica, în tinda Bisericii ”Sfântul Gheorghe”.
Sfantul Mucenic Gheorghe
S-a născut în Capadocia, într-o familie creștină, și a trăit în vremea împăratului Dioclețian. S-a mutat în Palestina și a urmat o carieră militară, ajungând comandant în armata împăratului Dioclețian. Acesta și-a mărturisit credința chiar în fața împăratului. A fost uspus la numeroase chinuri și a fost condamnat la moarte prin decapitare în anul 303, în data de 23 aprilie.
Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului; Sfantul Evanghelist Marcu
Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului s-a născut în anul 1692 în Poltava, Ucraina. A venit în Țara Românească probabil în vremea lui Constantin Brâncoveanu și a Mitropolitului Antim Ivireanu. A fost hirotonit preot în Mănăstirea Dălhăuți, apoi a fost numit stareț. A înființat câteva mănăstiri în Buzău și în Vrancea, apoi s-a stabilit la Mănăstirea Poiana Mărului.
Calendarul creștin ortodox al lunii aprilie 2021 poate fi găsit în galeria foto a articolului, acolo de unde puteți să și salvați imaginea.