09 sept. 2023 | 08:05

Calendar ortodox 9 septembrie 2023. Cui trebuie să spui „La mulţi ani” astăzi, e mare sărbătoare

Diverse
Calendar ortodox 9 septembrie 2023. Cui trebuie să spui
Ce sfinti sarbatorim pe 9 septembrie

Calendar ortodox 9 septembrie 2023. Cui trebuie să spui „La mulţi ani „astăzi, e mare sărbătoare. A doua zi după praznicul Nașterii Maicii Domnului, Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe Sfinții și Drepții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria și bunicii lui Iisus Hristos.

Ce sărbătorim la 9 septembrie 2023? Pe Ioachim și Ana, bunicii lui Iisus Hristos

Conform calendar ortodox 9 septembrie 2023, BOR îi celebrează pe Sfinții și Drepții Ioachim și Ana. Astfel, Sfânta Ana este cunoscută drept ocrotitoarea copiilor și a maternității.

Cultul Sfintei Ana există la Răsărit din secolul VI şi s-a răspândit în Occident în secolul X. Cel al Sfântului Ioachim este de dată mai recentă, datând din secolul XVI.

Ioachim si Ana au fost bunicii lui Iisus Hristos

Ioachim si Ana au fost bunicii lui Iisus Hristos

Sfânta Ana, ocrotitoarea copiilor şi a maternității

Sfânta Ana, mama Maicii Domnului, este socotită ocrotitoarea copiilor şi a maternității, căci ea a zămislit la bătrâneţe, după multe rugăciuni, lacrimi şi post.

De asemenea, monarhii de la Schitul Sfânta Ana din Muntele Athos,au numeroase povești despre familii care şi-au pierdut orice nădejde de a mai avea copii. Însă, cu ajutorul Sfintei Ana au devenit părinţi, cerându-i cu evlavie şi credinţă prin rugăciune ajutorul.

Ioachim, tatăl Fecioarei Maria, se trage din neamul împaratesc al lui David, din seminţia lui Iuda. De partea cealaltă, Ana, soţia lui Ioachim a fost fiica lui Matan şi soră cu Sovi, cea care i-a dat naștere Elisabetei, mama Sfântului Prooroc Ioan Botezatorul.

Ioachim și Ana, bunicii lui Iisus Hristos

Bunicii lui Iisus Hristos erau credincioşi, participau la viaţa liturgica a poporului lui Israel şi ceea ce aveau împărţeau în trei: o parte o dădeau templului şi slujitorilor lui, o alta o împarţeau străinilor şi saracilor, iar pe a treia o ţineau pentru ei, adică pentru nevoile de zi cu zi ale familiei.

În plus, Evanghelia apocrifă a vieţii Maicii Domnului arată ca Ioachim, dispreţuit pentru că nu putea avea copii, nu se revolta împotriva lui Dumnezeu.

”Mă voi retrage în pustiu şi voi sta şi nu voi mânca nimic, ci numai mă voi ruga şi voi plange, pâna când Dumnezeu va da roada pântecelui soţiei mele”, spunea Ioachim.

Şi Ana plângea la rândul ei pentru lipsa copiilor şi se roaga Domnului, iar după multă vreme de post şi rugăciune, prin rânduiala Lui, ei au avut parte de un copil la bătrâneţe, respectiv pe Fecioara Maria, cea care avea să-l nască pe Iisus Hristos.

Ioachim si Ana sunt parintii Fecioarei Maria

Ioachim si Ana sunt parintii Fecioarei Maria

La câți ani au murit părinții Fecioarei Maria

Sfântul Ioachim s-a sfârșit la vârsta de 80 de ani, la câţiva ani după aducerea şi intrarea fiicei lui în Templul de la Ierusalim.

Nu în ultimul rând, Sfânta Ana a murit în vârstă de 70 de ani, la doi ani după sfântul Ioachim, ani pe care i-a petrecut în Templu cu fiica ei, Fecioara Maria.

Calendar ortodox 9 septembrie 2023. Cui spunem La mulți ani!

Așadar, pe 9 septembrie spunem La mulți ani! celor care poartă numele de Ioachim, un nume mai rar întâlnit, și celor care poartă numele de Aneta şi Anca (Ancuţa), numele compuse-Mariana, Ana-Maria sau diminutivele: Anişoara, Anica, Anita, Anuţa, Ani.

Parteneri
BREAKING NEWS! Florin Piersic a fost transportat de urgență la București! Primele imagini, după ce infecția a ajuns în tot corpul
Redactia.ro
Supermarketul care oferă un leu pe orice sticlă reciclată, în loc de 50 de bani. Până când este valabilă promoția
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
Rețete delicioase cu cartofi. Garniturile sunt fabuloase
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
DEVINE ILEGAL în România. Legea se va aplica obligatoriu pentru TOATĂ lumea
Capital.ro
Trucul WhatsApp pentru a afla locația în care se află o persoană, fără ca ea să știe
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
SCHIMBAREE pentru toți românii care primesc VOUCHERE
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro