Conform canoanelor bisericești, astăzi, pe 6 iulie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Sisoe, cunoscut ca fiind călugărul care a trăit în meditație și smerenie, împărțindu-și averea cu cei săraci. Dar, poate, puțini sunt cei care șitu cine a fost Sfântul Sisoe. Așa că, citește mai departe și află povestea acestui călugăr.
Pe 6 iulie, conform datelor din Calendarul Ortodox 2023, este prăznuit Sfântul Sisoe cel Mare. Conform istorisilor bisericești, Sisoe cel Mare a fost un călugăr singuratic, care a urmat asceza în deșertul egiptean, într-o peșteră sfințită prin munca de rugăciune a predecesorului său, Sfântul Antonie cel Mare, care este sărbătorit pe 17 ianuarie.
Vezi și: Au apărut trei sfinți în Calendarul Ortodox. Zilele în care sunt sărbătoriți
Pentru cei șaizeci de ani de muncă în deșert, Sfântul Sisoe a ajuns la o puritate spirituală sublimă și i s-a acordat darul de a face minuni, astfel încât, prin rugăciunile sale, a readus odată la viață un copil mort. Extrem de strict cu sine însuși, Sisoe cel Mare era foarte milostiv și plin de compasiune față de ceilalți și îi primea pe toți cu dragoste.
Pe cei care îl vizitau, sfântul îi învăța întotdeauna, în primul rând, smerenia. Când unul dintre călugări l-a întrebat cum ar putea ajunge la o amintire constantă a lui Dumnezeu, iar Sfântul a remarcat: ”Nu este un lucru mare, fiule, dar este un lucru mare să te consideri pe tine însuți ca fiind inferior celorlalți. Aceasta duce la dobândirea smereniei”.
Vezi și: Calendar ortodox iulie 2023. Cele mai importante sărbători cu cruce roșie
Întrebat de călugări dacă un an este suficient pentru pocăință în cazul în care un frate păcătuiește, călugărul a spus: ”Am încredere în mila lui Dumnezeu că, dacă un astfel de om se pocăiește din toată inima, atunci Dumnezeu va accepta pocăința lui în trei zile”.
Vezi și: Calendar ortodox iunie 2023. Cele mai importante sărbători
Când Sfântul Sisoe s-a întins pe patul de moarte, ucenicii care îl înconjurau pe bătrân au văzut că fața lui strălucea ca soarele. Ei l-au întrebat pe muribund ce a văzut. Călugărul a răspuns că i-a văzut pe Sfântul Antonie, pe profeți și pe apostoli. Fața lui a crescut în strălucire și a vorbit cu cineva, iar călugării l-au întrebat: ”Cu cine vorbești, părinte?”.
El a spus că îngerii veniseră pentru sufletul său și îi implora să îi mai dea puțin timp pentru pocăință, iar călugării au spus: ”Nu ai nevoie de pocăință, părinte”, iar Sfântul a spus cu mare smerenie: „Nu cred că am început nici măcar să mă pocăiesc„.
După aceste cuvinte, fața sfântului a strălucit atât de tare încât frații nu au putut să-l privească, iar Sfântul Sisoe le-a spus că l-a văzut pe Domnul Însuși. Apoi a fost o străfulgerare ca un fulger și un miros parfumat, iar Sfântul Sisoe cel Mare a plecat în Împărăția Cerească.