Calendar ortodox, 6 august 2020. Ce înseamnă, de fapt, Obrejenia sau Schimbarea la Față

Calendar ortodox, 6 august 2020. Ce înseamnă, de fapt, Obrejenia sau Schimbarea la Față
Rugăciune ajutătoare de Schimbarea la Față. Când și cum trebuie rostită

Joi, 6 august are loc o mare sărbătoare. Schimbarea la față a Domnului sau Obrejania este una dintre cele mai mari sărbători religioase ortodoxe. Potrivit credinței populare, este prima zi a toamnei și cum va fi mâine, aşa va fi până vine frigul.

Calendar ortodox, 6 august 2020. Ce înseamnă Obrejenia sau Schimbarea la Față

Schimbarea la față a Domnului este sărbătorită pe 6 august, în fiecare an. În popor sărbătoarea este cunoscută şi cu numele de Obrejenia care înseamnă ”vederea lui Dumnezeu şi transfigurarea omului”, altfel spus posibilitatea oamenilor de a se”îndumnezei”.

Schimbarea la față a Domnului a început să fie sărbătorită încă de la începutul secolului IV, când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe muntele Tabor. În documente, însă,”Schimbarea la față”a fost menţionată abia în prima jumătate a secolului V, de însuți Papa Calist al III-lea.

Calendar ortodox, 6 august 2020. Ce înseamnă, de fapt, Obrejenia sau Schimbarea la Față
Calendar ortodox, 6 august 2020. Ce înseamnă, de fapt, Obrejenia sau Schimbarea la Față

Ce înseamnă”Schimbarea la faţă”

Religios, sărbătoarea se numește Schimbarea la faţă a lui Iisus Hristos sau Transfigurarea Domnului. Evenimentul se referă la momentul în care Iisus Hristos se ruga pe muntele Tabor, iar apostolii au fost martorii care au văzut că faţa Mântuitorului s-a schimbat, strălucind ca un soare, iar hainele sale s-au făcut albe ca zăpada.

Potrivit credinței populare, de pe 6 august oamenii și animalele nu mai au voie la scăldat în ape curgătoare şi nici nu se mai spală rufele la râu. La țară, în Moldova și Oltenia se spune că cei care nu păstrează această sărbătoare se vor usca şi se vor îngălbeni precum florile, iar cei care spală rufele în ziua ”Schimbării la Faţă” vor face păduchi şi se vor umple de ploşniţe.

Ce se întâmplă dacă speli în această zi de mare sărbătoare

În plus, fetelor care spală în această zi nu le va mai creşte părul, iar cei care mănâncă struguri înainte de 6 august o să aibă dureri de burtă. Tot ca o credință populară, se spune că cei care se ceartă în această zi nu vor avea parte de linişte până la finalul anului. Pentru asta, se spune că pe 6 august trebuie să te împaci cu cei cu care eşti certat.

De asemenea, prin ”Schimbarea la față”, Isus Hristos a arătat oamenilor că firea omenească se poate îndumnezei, iar trupul muritor se poate face părtaş la cele veşnice. În plus, astăzi se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi. Cu precădere la țară, se crede că, aşa cum va fi vremea astăzi, tot aşa va fi toată toamna. Astfel, dacă pe 6 august va fi cald şi frumos, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată, iar dacă va ploua, toamna va fi una urâtă.