Astăzi, pe 5 septembrie 2023, Biserica Ortodoxă cinstește memoria Sfântului Proroc Zaharia, unul dintre personajele semnificative din istoria creștinismului, cunoscut ca tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. Această zi marchează un moment de rugăciune și reflecție asupra vieții și a moștenirii spirituale a acestui sfânt, iar cei ce îi poartă numele, își sărbătoresc onomastica.
Sfântul Zaharia a slujit ca preot la Templul din Ierusalim în timpul domniei împăratului Cezar August. În acele vremuri, țara Sfântă era sub stăpânirea lui Irod cel Mare, cunoscut pentru dorința sa brutală de a ucide pruncii.
Conform Scripturii, în timp ce slujea la altarul sfânt, Sfântului Zaharia i s-a arătat îngerul Gavriil, care i-a vestit că soția sa, Elisabeta, va da naștere unui fiu ca răspuns la rugăciunile lor. Cu toate acestea, Zaharia s-a îndoit de vestea miraculoasă din cauza vârstei lor înaintate. Ca pedeapsă pentru îndoiala sa, a rămas mut până după nașterea fiului, când a scris numele copilului pe o tăbliță.
Tradiția spune că, atunci când Irod a dat poruncă să fie uciși toți pruncii din Betleem în speranța de a-L omorî pe Mesia, Elisabeta s-a ascuns cu fiul lor, Ioan Botezătorul, într-o peșteră.
Irod a aflat despre nașterea miraculoasă a lui Ioan, gândindu-se chiar că acesta ar putea fi Mesia. Din acest motiv, el le-a ordonat soldaților să-l caute și să-l omoare.
Pentru că nu l-au găsit, în semn de răzbunare, Irod a poruncit ca preotul Zaharia să fie înjunghiat în locul fiului său.
O inscripție din secolul al IV-lea, descoperită în 2003, a dezvăluit că moaștele Sfântului Zaharia se găsesc în Ierusalim, la Yad-Avshalom, alături de cele ale lui Simeon cel Bătrân.
La patruzeci de zile după uciderea lui Zaharia, Elisabeta, soția lui, a trecut în lumea veșniciei. După moartea sa, copilul Ioan a rămas în pustie, departe de lumea obișnuită, sub ocrotirea și îndrumarea lui Dumnezeu.
În acest perioadă de izolare și contemplare, Sfântul Ioan Botezător a fost hrănit de un înger și a primit învățătură divină, pregătindu-se pentru misiunea sa ulterioară de a boteza oamenii și de a-i chema la pocăință în apropierea râului Iordan.
Povestea lui Sfântul Ioan Botezător, care a devenit cunoscut ca un prooroc și precursor al lui Isus Hristos, reprezintă un exemplu de credință, ascultare și sacrificiu în slujba divină.
Potrivit preoților, rugăciunea către Sfântul Ioan Botezătorul trebuie rostită 9 zile la rând pentru îndeplinirea rugilor. De asemenea, este bine ca această rugăciune puternică să fie scrisă pe o foaie și purtată tot timpul în geantă.
„O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut.
Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatatlui tău s-a pecetluit.
Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit.
Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie , în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat.
Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi.
Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.
Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie.
Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!”