Credincioșii respectă cu strictețe zilele importante notate în calendarul ortodox. Ce sfinți sunt prăznuiți în data de 4 iunie? Mulți români au uitat de ei. Iată povestea lor și rugăciunea cea mai puternică adresată acestora!
Sfintii Mucenici Zotic, Atal, Camasis si Filip din județul Tulcea sunt amintiți în data de 4 iunie. Aceștia fac parte din grupul de 36 de mucenici care au pătimit pe pământul țării noastre în Noviodunum, Isaceea de azi, în perioada cuprinsă între 319-324. Atunci domnitorul era Licinu, dar alți cercetători sunt de părere că mucenicii au trăit pe vremea împăratului Iulian Apostatul.
Trupurile lor au fost depuse într-o criptă, iar peste aceea s-a zidit o biserică din piatră. Din cauza războaielor, biserica a fost distrusă și cripta a fost acoperită de moloz. În interiorul ei erau prezente două inscripții în greacă: „Martyres tou Hristou” și „Zotikos, Attalos, Kamasis și Filippos”, adică „Martirii lui Hristos“, iar a doua „Martirii Zoticos, Atalos, Camasis, Filipos“.
Troparul Sfinților: „Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca avand taria Ta, pe chinuitori au surpat; zdrobit-au si ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lor, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru, că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.”
– Sfantului Mitrofan, primul patriarh al Constantinopolului;
– Sfintei Cuvioase Sofia;
– Sfantului Mucenic Ioan, egumenul Manastirii Monagria;
– Sfantului Cuvios Alonie;
– Sfintelor Maria si Marta, surorile lui Lazar.
Credincioșii respectă datinile și dau de pomană celor nevoiași și spun o rugăciune în dreptul mucenicilor care îi ascultă azi.
„În septembrie 1971 s-a făcut o descoperire de mare însemnătate, care pune și mai mult în lumină vechimea și vigoarea creștinismului daco-roman. Este vorba de o bazilică paleocreștină, având trei nave și o absidă semicirculară (altar), descoperită în comuna Niculițel din județul Tulcea, la vreo 10 km de vechea cetate romană Noviodunum. Valoarea acestei bazilici stă în cripta sa cu moaște de martiri (martirion), – de formă pătrată (3,70×3,40), construită din cărămidă cu mortar – așezată sub altar, în interiorul criptei s-a aflat o raclă din lemn, așezată pe pavimentul de piatră, în care erau moaștele a patru martiri, în interior, pe peretele din stânga intrării, a fost zgâriată în mortarul crud”
Pr. Dr. Mircea Păcurariu (volumul Sfinți daco-romani și români)