Pe 30 iunie, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț, dar și Soborul celor 12 Apostoli. Despre Cuviosul Ghelasie se spune că avea doisprezece ucenici cu care se ruga şi postea, săvârşind sfintele slujbe cu mare osârdie şi frică de Cel de Sus. Rugăciunea pe care trebuie să o spui azi ca să îți meargă bine.
Cuviosul Ghelasie a trăit în veacul al XIV-lea, fiind sihastru pe valea pârâului Râmeț din Munții Apuseni și apoi egumen al Mănăstirii Ramet din județul Albă.
Tradiția spune că Sfântul Ghelasie avea doisprezece ucenici cu care se ruga și postea împreună, nu mânca decât sâmbăta și duminica, iar în cursul săptămânii se hrănea doar cu Sfintele Taine.
Pe unul dintre pereții bisericii de la Ramet (cel care desparte naosul de pronaos), se află următoarea inscpritie: „Scris-am eu mult gresitul robul lui Dumnezeu Mihul zugravul de la Crișul Alb în timpul Arhiepiscopului Ghelasie, anul 1377, 2 iulie, în zilele regelui Ludovic“, și reprezintă prima mențiune a unui intaistatator ortodox al Transilvaniei în istoria BOR.
Rugăciune către Sfântul Ghelasie:
Către tine, Sfinte Ierarhe Ghelasie, înălțându-ne gândurile, cu umilință și cu căldură te rugăm: caută din înălțimea plină de slavă a cerului și te milostivește de suferințele, durerile, patimile, necazurile, amărăciunile și strâmtorările noastre. Și roagă pe Stăpânul și Dumnezeul nostru cel ceresc, să ne ierte păcatele pe care, cu știință și cu neștiință, le săvârșim neîncetat, că și pentru puțina noastră dragoste față de El și față de aproapele nostru, rugându-L să fie pururea milostiv și iertător și să îndepărteze de la noi toată suferința și durerea. Fii povățuitorul și îndrumătorul nostru pe cărările cele necunoscute ale vieții, pentru că, urmând pilda credinței și a dragostei tale față de Hristos, să ne învrednicim de darurile Sale și trecând din această viață, să ne bucurăm împreună cu tine și cu toți cei bineplăcuți din veac ai Domnului, de Împărăția cea nesfârșită a cerurilor, ca acolo, înconjurați de cetele îngerilor, să aducem mărire, cinste și închinăciune lui Dumnezeu Celui în Treime slăvit, în vecii vecilor, Amin.